Kako da se nosim sa niskim pritiskom (tlakom)

Nizak krvni pritisak nije opasan, ali može da bude jako neprijatan. Njegove posljedice, kao što su slabija koncentracija, iscrpljenost i umor mogu ozbiljno da naruše kvalitet života.

Predlažemo vam nekoliko jednostavnih tretmana za ovu tegobu:

1. Jastuk ispod glave

Kada legnete, podmetnite nekoliko jastuka pod glavu kako biste izbjegli nagle promjene položaja iz ležećeg u sjedeći. Na taj način ćete izbjeći vrtoglavicu.

2. Tuširanje završavajte hladnom vodom

Naizmjenično tuširanje sa toplom i hladnom vodom jača krvne sudove, Zbog nagle promjene temperature, krvni sudovi se brzo skupljaju i šire, što im omogućava lakše prilagodjavanje na spoljnje uticaje. Hladan tuš po rukama i nogama takodje poboljšava cirkulaciju.

3. Jedite manje, a češće

Krvni pritisak je najniži prvi sat poslije obroka. Tada se spušta, obzirom da se krv povlači u organe za varenje hrane. Ovaj efekat je slabiji kada unosite manje količine hrane.

4. Izbjegavajte alkohol

Alkohol ima više negativnih svojstava: stimuliše izbacivanje tečnosti iz organizma, ometa rad centra za ravnotežu u mozgu, usporava rad srca. Ima negativan uticaj na male krvne sudove, sa čim se povećavaju problemi sa cirkulacijom.

5. So je dozvoljena

So veže tečnost u tijelu, zbog čega se krvni pritisak povećava. Kvalitetan posoljen doručak može i te kako da doprinese da se osjećate dobro cijeli dan.

6. Šetajte svaki dan

Svaka šetnja doprinosi povećanju krvnog pritiska. Penjite stepenica umjesto da idete liftom, vozite bicikl umjesto automobila. Ako počnete da trenirate barem tri puta nedjeljno po pola sata, sigurno ćete se osjećati mnogo bolje.