Kako da se „izborite“ s PREHLADOM?

Nije potrebno da odmah odete kod ljekara čim nos počne da curi, a grlo da boli.

Uz ovih nekoliko savjeta uspješno ćete se izboriti sa prehladom za samo dva do tri dana, ali poželjno je, ipak, da za to vrijeme što više mirujete, jer tako se organizam jača, pišu Novosti.rs.

UZIMAJTE TEČNOST

Važno je da uzimate što više tečnosti, kako ne bi došlo do dehidratacije. Obična voda ili cijeđeni sok ublažavaju grebanje u grlu i doprinose da nos bude prohodniji. Tokom prehlade obavezno je i uzimanje toplih napitaka, prije svega biljnih čajeva u koje bi trebalo da dodate limun i med. Oporavak će ubrzati i tanjir tople pileće supe, koja nadoknađuje elektrolite i minerale.

REDOVNO ČISTITE NOS

Tokom prehlade bitno je da ne ušmrkavate sluz iz nosa nazad u sinuse, kao i da nos redovno čistite. Vodite računa da nos ne ispuhujete prejako, već jednom rukom zapušite jednu nozdrvu, očistite je lagano, a zatim to ponovite i sa drugom. Poslije ovoga obavezno operite ruke kako se bacili ne bi širili. Lakše ćete disati i ako “naparite nos”. Glavu stavite iznad posude sa vrelom vodom, prekrijte je peškirom i ostanite tako što duže možete. Kapi za nos mogu da pomognu, ali ih ne treba upotrebljavati duže od pet dana.

ISPIRAJTE GRLO

Za bol i peckanje u grlu možete da kupite neke septolete, a preporučuje se i ispiranje slanim rastvorom, koji čisti od bakterija i virusa. U čaši mlake vode rastopite kašičicu soli i isperite grlo. Ovaj rastvor smanjuje sekret koji izaziva upalu i kašalj. Osim slanog rastvora protiv peckanja i golicanja u grlu može da pomogne i mješavina meda i jabukovog sirćeta, koju bi trebalo da grgoćete nekoliko sekundi.

LAGANA ŠETNJA

Tokom prehlade trebalo bi da mirujete, ali ipak nije poželjno da sve vrijeme provedete u krevetu. Iako ste malaksali, savjetuje se da odete u kraću šetnju, jer boravak na svježem vazduhu pomaže da se lakše izborite sa neprijatnim simptomima bolesti. Nekoliko laganih vježbi, takođe, može da pomogne imunom sistemu da se brže oporavi.

TOPLA KUPKA

Kako biste ublažili glavobolju, bolove u mišićima ali i snizili povišenu temperaturu, možete da popijete tabletu “paracetamola” ili “aspirina”. Osim ljekova, u borbi sa ovim siptomima pomoći će i topla kupka. Ukoliko osjetite bol i umor, istuširajte se toplom vodom ujutro i naveče, na taj način opustićete tijelo i pročistiti disajne puteve.

KORIGUJTE ISHRANU

Za vrijeme prehlade stručnjaci savjetuju da obratite pažnju i na ishranu, i uzimate što više nemasnog mesa, ribu, grah, smeđu rižu, kao i velike količine svježeg povrća i voća, jer je ono bogato antioksidansima. Savjetuje se i jedna čaša dnevno svježe iscijeđenog soka od narandže, koji je bogat vitaminom C. Osim što ojačava imuni sistem, on pomaže i u izbacivanju sluzi iz disajnih organa.

Vaš portal pravisavjeti.info