Image default
Arhiva

Kako da sačuvamo pčele od djelovanja pesticida?

Realnost je takva, da gotovo svaki proizvođač malina, krastavaca ili bilo čega drugog u BiH koristi pesticide (dozvoljenje i zabranjene). Jedina razlika između njih je ta što jedni se informišu i rade po upustvima agronoma i po upustvima na ambalaži, dok drugi rade na svoju ruku i na taj način dovode do masovnog pomora pčela i nanose veliku štetu pčelarima ali i prirodi.

Na pitanja odgovara: Diplomirani inžinjer poljoprivrede, Munib Prošić

Danas je komercijalna proizvodnja jagodičastog voća kao i krastavaca nezamisliva bez upotrebe pesticida, ali njihova upotreba se može izbeći u kritičnim fazama, npr. u cvjetanju.

Nama agronomima je nezamislivo da pored toga što poljoprivrednik neće da pita za savjet, neće ni da pročita upustvoj koje dođe na ambalaži, njih većinom samo zanima „DOZA“, koju po našim saznanjima reda radi „pojačaju“ da bude bolja. Ovakvo postupanje nikako ne preporučujemo, obavezno se pridrćavajte doze navedene na ambalaži.

Ovom prilikom apelujemo na proizvođače krastavaca, malina, itd. da tretiranje ne vrše u periodu cvjetanja biljaka, jer taj postupak dovodi do izmumiranja pčela.

Još jedna bitna napomena je ta da obavezno javite vašem komšiji koji ima pčele, termin tretiranja i koje preparate koristite, a do njega je da poduzme dalje mjere zaštite.

Bito je da znate da sa tretiranjem su ugrožene pčele koje se nalaze 5 km od vaše parcele.

Bilo bi veoma dobro kad bi svi pčelari na svojim imanjima postavili table s kontakt telefonima tako da bi mogli biti informisani ili da pčelarska udrućenja naprave informativni portal na kojem bi se vršila razmjena informacija između poljoprivrednika i pčelara.

Tretiranje vršite predvečer ili rano ujutro, kad su pčele u košnicama, samim tim smnjujemo mogućnost nanošenja štete.

Svakim danom sve je manje pčela, samim tim smanjuje se oprašivanje i posljedica toga je smanjenje prinosa.

Za Portal pravisavjeti.info na pitanja odgovara, Munib Prošić dipl. ing.agr.

Sadržaji sa portala pravisavjeti.info su besplatni i dozvoljeni za preuzimanje uz slijedeće uvjete:

*Dozvoljeno je preuzimanje kompletnog teksta uz obavezno navođenje pravisavjeti.info kao izvora informacija najmanje jednom u nekoj od prve tri rečenice.

*Dozvoljeno je preuzimanje dijelova teksta uz obavezno navođenje Savjeti.com  kao izvor informacije.

*Obavezno je vidljivo navođenje i kompletnog linka (URL) prilikom kompletno preuzetog teksta

*Dozvoljeno je preuzimanje fotografija pravisavjeti.info uz obavezano navođenje izvora.

*Navođenje pravisavjeti.info kao izvor informacije je obavezno i u slučaju kada se na portalima, televiziji ili u štampanom izdanju prepričava sadržaj teksta ili dijelova teksta sa ovog portala.

Napomena:

Korištenje materijala uz nepoštovanje bilo kojeg od pomenutih pravila smatraće se kršenjem autorskih prava i povlači za sobom sankcije predviđene zakonom.

Vaš pravisavjeti.info, Edukativno informativni portal !

 

Related posts

Čuvajte se navlakuša: Prevare prilikom zapošljavanja u inostranstvu

SAVJETNICI

Handžić dobio poziv da trenira u Golden Gloryju

SAVJETNICI

Pećina Orlovača jedna je od najljepših u Bosni

SAVJETNICI

Leave a Comment