Image default
Arhiva

Kako da razmnožimo aroniju?

Prije nekoliko dana pisali smo o Aroniji, koja je privukla veliku pažnju naših čitatelja. Na adresu portala dobili smo još jedno zanimljivo pitanje vezano za aroniju, koje glasi:

Na koji način da razmnožim aroniju koju imam posađenu u vrtu?

Na pitanje odgovara: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Aronija je veoma atraktivna tema, svakim danom sve više se podiže zasada aronije.

Ukratko o razmnožavanu, može se razmnožavati na više načina:

  1. VEGETATIVNO- IN VITRO, na ovaj način dobijemo veoma kvalitetne sadnice koje su bez virusa, moraju se aklimatizirati, imaju veoma razvijen korijen i veliki je procenat primanja. Pošto ovaj način traži mnogo znanja i opreme, savjetujem da koristite neki od naredni postupaka…
  2. GENERATIVNO iz sjemena, iz zrelog ploda odvojimo sjemenke, isperemo ih pod vodom i osušimo, takve ih čuvamo do oktobra mjeseca na suhom, nakon toga ih stavljamo u frižider do proljeća naredne godine.

Takve sjemenke sijemo u vaze, koje pokrijemo folijom ili najlonom da im napravimo bolju klimu. Vršiti redovno zalijevanje i prihranjivanje, kad biljke porastu 10-ak cm, možemo ih prebaciti u veće vaze a tek dogodine na stalno mjesto, gdje želimo da rastu.

3. Razmnožavanje DIJELJENJEM BUSENA, radi se o jednostavnom zahvatu, oko biljke nagrnemo zemlju i napravimo pogodno mjesto za razvoj korijena biljke, potrebno je redovno vršiti navodnjavanje i prihranjivanje. Rezultat je veći broj ožiljenih biljka koje se mogu odvojiti u vremenu mirovanja vegetacije. Potrebno je čekati da korijen bude što bolje razvijen, da bi procenat primanja novih sadnica bio što veći.

4. Razmnožavanje IZDANCIMA, ovo je veoma jednostavna metoda, kojom u vrijeme mirovanja vegetacije, iskopamo ili isčupamo biljke koje su izvan reda ili nam smetaju i slično, naravno moramo obratiti pažnju da ne oštetimo biljke. Ove biljke jednostavno prenesemo na lokaciju na kojoj želimo da nastave svoj rast i razvoj. Mana ovih biljka je to što prenose sve genetske osobine biljke majke ali i bolesti i slično.

5. Razmnožavanje POLOŽNICAMA, ova metoda se provodi tako, što iskopamo zemlju oko biljke i položimo izdanak biljke, tako da ga ne oštetimo ili prebijemo, nagrnemo zemlju na izdanak, iz kojeg će s vremenom nastati nove ožiljenje biljke koje vadimo u mirovanju vegetacije.

Ovo su neki najzastupljeniji olbici razmnožavanja, ima ih još ali o njima pišemo drugom prilikom.

Ako Vam se sviđa tema, ostavite komentar!

Za portal pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

PREUZIMANJE SADRŽAJA SA PORTALA JE DOZVOLJENO I PREPORUČENO!
UZ OBAVEZNO NAVOĐENJE PORTALA KAO IZVORA I AUTORA TEKSTA.
NADAMO SE DA VAM JE NAŠ PORTAL KORISTAN I DA AKO BOG DA SVI IMAMO KORISTI OD ČITANJA I PRIPREMANJA OVAKVIH STRUČNIH TEKSTOVA!

Vaš portal pravisavjeti.info

 

 

 

Related posts

Kazna u Sarajevu može biti napisana i vlasniku vozila koje je blatnjavo

ZOI: Piše li se Pjongjang ili Pjongčang

Iskoristi svoju šansu (Kolumna)

Leave a Comment