Kako da očistite vaš računar?

Problemi sa onečišćenim računarom su česti, a možete ih spriječiti na više načina. Prljavština i prašina mogu oštetiti komponente jer se ponašaju kao izolacija i zadržavaju toplinu, zbog čega se komponente mogu pregrijati.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: PC Dady

Prljavština i prašina mogu uzrokovati kratke spojeve unutar računalnih komponenti. Komprimirani zrak, koji možete kupiti u boljim trgovinama informatičke opreme, nezamjenjiv je za čišćenje prašine. Može doći i do drugih hardverskih problema. Konektori i kartice se mogu olabaviti, a prljavština može oslabiti spojeve između uređaja.

 1: Očistite sve prljave površine! 

Prljavština se zajedno s prašinom, može nagomilati na matičnoj ploči i svim drugim karticama. Očistite ih posebnim pjenastim štapićima. Nemojte koristiti nikakvo sredstvo za čišćenje, osim ako nije namijenjeno čišćenju elektroničkih komponenti. Nemojte koristiti četkice, štapiće s vatom ili krpice jer bi mogle ostaviti otpatke vlakna) i proizvesti statički elektricitet.

2: Otpušite nakupine prašine! 
 
Komprimiranim zrakom otpušite svu prašinu koja se nakupila na matičnoj ploči i s obiju strana drugih kartica. Otpuhujte prašinu iz različitih kutova da biste očistili sve skrivene površine.

3: Očistite napajanje! 

Prašina i nečistoća nakupljene u napajanju računala mogu blokirati zračenje. Zato ga očistite komprimiranim zrakom usmjerenim u njegove ventilacijske otvore. Ne otvarajte napajanje jer zadržava snažan električni naboj čak i kada je isključeno. Sprejem očistite i disketni pogon, kao i konektore njegovih kabela.

3: Očistite tipkovnicu! 
Velika količina prašine, dlaka, prljavštine, i čestica papira nakuplja se unutar tipkovnice tako što pada kroz otvore između tipki. Sprejem očistite otvore tipkovnice i okrenite je naopako da bi kojekakvi komadid mogli ispasti iz nje. Štapićem možete očistiti prljavštinu između tipki.

5: Očistite miš!

Očistite miš tako da skinete okrugli poklopac s njegovog dna, izvadite kuglicu i očistite je, baš kao i njezino ležište (posebice prijenosne kotačiće). Tako ćete spriječiti da prljavština i prašina uzrokuju nepravilno kretanje miša.

6: Očistite konektore

Ako se konektori i spojevi zaprljaju, računalo bi moglo prestati ispravno raditi. Plastičnim štapićem i posebnim sredstvom za čišćenje elektroničkih komponenti očistite konektore i spojeve.

Vaš portal www.pravisavjeti.info