Image default
Arhiva

Kako bh. građani mogu dobiti useljeničku vizu za SAD

Za prijavu na program “lutrije za useljeničku vizu” za SAD vam ne treba nikakva papiroligija, saopštili su iz Ambasade SAD-a. Sve instrukcije o tome kako podnijeti zahtjev možete naći na www.dvlottery.state.gov. Ukoliko budete izvučeni, dobit ćete instrukcije o papirologiji za vizu koju trebate priložiti. Prošle godine na lutriji za useljeničku vizu izvučeno je 171 građana BiH.

“Postoje dva načina na koja možete pokušati useljenje u Sjedinjene Američke Države. Ukoliko imate bliske srodnike (otac, majka, braća, sestre ili djeca starija od 21 godine) koji su već američki državljani, oni mogu podnijeti molbu za Vaše useljenje. Molba se podnosi službi koja se zove DHS – Department of Homeland Security u Sjedinjenim Državama. Nakon što ova služba odobri taj zahtjev, što može trajati duži vremenski period, bit ćete pozvani od strane Američke ambasade, nadležne za Vaš slučaj, da dođete na razgovor”, stoji u odgovoru Ambasade SAD-a na upit građana BiH.

Drugi način je, navodi se, da se prijavite na lutriju američke Vlade za iseljenje u SAD.

“Svake godine u jesen Vlada Sjedinjenih Američkih Država organizuje lutriju za dobivanje useljeničke vize i takve vrste viza dobije oko 50.000 ljudi širom svijeta. Osnovni uvjet za prijavu je da ste završili barem srednju školu te da imate dvije godine radnog iskustva u posljednjih pet godina”.

Ove godine, prijave za za DV Lottery 2018 počinju 4. oktobra i traju do 7. novembra 2016. Na upit kakva je procedura za nekog ko je ranije dobio vizu na lutriji, a nije je iskoristio, iz Ambasade navode da ukoliko je viza istekla ne može se obnoviti. Također, poručili su da svi koji ispunjavaju uslove mogu pokušati sa novom prijavom za DV Lottery.

“Jedini način da provjerite da li ste izvučeni je putem web stranice www.dvlottery.state.gov, ukoliko vas je neko zvao morate znati da je to lažna obavijest. Zahtjev se podnosi isključivo online. Ne dolazite u Ambasadu da biste se prijavil”.

Taksa za vizu je ustvari taksa za obradu zahtjeva za vizu, a ne za njeno izdavanje, a državljanstvo ne utiče na šanse za dobivanje useljeničke vize

Jedna građanka BiH je postavila pitanje da li supružnici sa djecom mogu odvojeno aplicirati i navesti muža ili suprugu i djecu.

“Možete podnijeti dvije prijave, jednu muž, jednu vi. Na obje prijave navodite supružnika i djecu”, stoji u odgovoru Ambasade.

Mnoge je interesovalo šta se dešava s osobama koje budu izvučene, tj. kad dođu u SAD, gdje spavaju, da li dobiju posao i drugi.

“Za sve nakon izdavanja vize se morate sami pobrinuti. Ne postoji nikakva socijalna pomoć, obezbijeđen smještaj niti posao”.

Related posts

Da ti nisi možda dobri…

Reprtaža Hor El-Aziz – St.Gallen (Švicarska)

Putin dao zeleno svjetlo, danas se potpisuje sporazum o isplati duga BiH

Leave a Comment