Image default
Arhiva

Kad i kako početi s pripremom silaže?

Pripremanje silaže svakim danom sve je bliže i dobro bi bilo da usvojimo neka nova znanja i uzmemo savjete, kako bi naša silaža bila što bolja. Donosimo Vam neke osnovne savjete.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl. ing.agr.

Kako odrediti pravi momenat za početak siliranja?

Pravi momenat za početak siliranja određujemo tako što pregledamo klip kukuruza, prepolovimo ga i vidimo da li je zrno u fazi voštane zrelosti. Unutrašnjost zrna treba da je od prilike kao tijesto, a na vrhu zrna se počinje javljati ulegnuće. To je momenat kad je najveća koncentracija škroba u zrnu.
Zrno je tamnožute boje, vršni dio zrna je još uvijek vlažan, dok je ostatak zrna tvrd. Ako siliramo u ovom trenutku smanjit ćemo gubitke pri siliranju i poboljšat ćemo fermentaciju silaže.

Šta ako počnemo silirati prije tog momenta?

Ako zbog nekog razloga počnemo siliranje prije navedenog momenta, kad kukuruz nije dovoljno zreo, doći će do gubitaka pri fermentaciji silažne mase, silaža će izgubiti na kvaliteti, ukusu, smanjt će se hranjiva vrijednost.

Na koju veličinu da sjeckamo silažu?

Najčešće visina košenja silaže je oko 10 do 15 cm od površine zemlje. Dužina sjeckanja zavisi od vlage biljke i veličine. Ako je vlažnost kako treba, a to je kad je sadržaj suhe materije 30 -35 % sjeckamo na 2 cm, ali ako je velika vlažnost onda sjeckamo na 10 cm.

Zašto je bitna veličina sjeckanja?

Veličina sjeckanja direktno utječe na kvalitet silaže, jer sitniji komadići se bolje slože pri lagerovanju i gaženju silaže, bolji je protok sokova kroz ostatak silaže. Na taj način stvara se sredina bez zraka koja odgovara razvoju bakterija potrebnih za kvalitetnu silaću, to su mliječno kiselinske bakterije.

Kako organizirati prevoz silaže?

Što se tiče prevoza silaže najbolje je udruživanje u smislu danas svi pomažemo jednom proizvođaču, sutra drugom, samim tim dobijamo bolji efekat i bolju silažu. Silažu je najbolje u jednom danu pripremiti i pokriti po mogućnosti. Preporučujemo proizvođačima da proizvode silaže koliko im je po njihovim procjenama dovoljno jer svaki kilogram silaže koji propadne je jedna velika šteta.

Savjetujemo da vodite računa o čistoći i dezinfekciji prostora i opreme za pripremu silaže. Dobra sabijenost silažne mase je jedna od osnovnih pretpostavki za proizvodnju kvalitetne silaže.

Zašto toliko “gnječimo” silažu i kad je dovoljno?

Jedno od bitnih pitanja, na koje većina očekuje odgovor. Gnječenjem istiskujemo preostali zrak iz silažne mase, bolje se razvijaju maloprije spomenute bakterije, snižava se pH silaže, na onovu svega toga zaključujemo da se smanjuje gubitak hranjivih materija.

Kako i s čim pokriti silažu?

Svaki poljoprivrednik ima svoj način pokrivanja i zaštite silaže. Naša preporuka je da odmah nakon završetka pripremanja silaže počnemo s pokrivanjem i zaštitom koja će zaštiti silažu od utjecaja vanjskih fakotra, kiše, snijega, ali i od ulaska zraka. Krajevi najlona ili folije trebaju da su duži 50 cm od zidova silažnika i silaže, po svoj površini pokriti zemljom ili nekim drugim materijalom.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl. ing.agr.

Related posts

Jusuf Nurkić: Slučajno predsjednik vlade a namjerno košarkaš

Krvni pritisak: Koliki vam je ?

Isplativije je živjeti u kućama ili stanovima?

Leave a Comment