Image default
Arhiva

Kad beba može u zimsku šetnju

Mnoge mame se pitaju da li mogu s bebom u šetnju u zimskim danima, koliko vremena mogu ostati vani i kako bebu primjereno zaštititi pred niskim temperaturama. Odgovore smo potražili u pedijatrijskoj ordinaciji.

 

Kada možemo s novorođenčetom izaći na svježi zrak u zimskim mjesecima? Koliko vremena možemo biti vani?

Zimi možemo novorođenče odnijeti na svježi zrak pri približno dvije do tri sedmice starosti ako je dijete donošeno i zdravo. S nedonoščetom moramo još pričekati. Zbog tankog sloja masti ispod kože i nezrelog sustava za održavanje tjelesne temperature treba se dijete na vanjsku temperaturu prilagođavati postupno. Prvi dan možemo ostati 10 minuta i svaki sljedeći 10 minuta duže, ali zimi dijete ne smije biti vani duže od 60 minuta ukupno.

Do koliko minusa dojenče možemo odvesti u šetnju kolicima?

Pri temperaturama ispod nule je bolje s djetetom ostati vani dva puta po 30 minuta . Kada je temperatura ispod  -5°C,  bolje je da s novorođenčetom ostanemo kod kuće. Provjeriti moramo i zagađenje zraka, koje može biti previsoko i kada  je vrijeme sunčano.

Kako bebu obuci?

Preporuka da obucemo ju u dodatno toplu odjeću (vesta i hlače ili jednodijelni kombinezon), preko toga nepromočive hlače i jaknu. U kolicima trebamo imati toplu vreću ili dekicu. Glavu joj pokrijemo pamučnom i preko nje vunenom kapicom. Preko toga stavimo još kapuljaču od nepromočivog gornjeg odjela. Na nogama treba imati tople i ne pretijesne čarapice ili papučice.

Kako provjeriti da li je djetetu u šetnji prevruće ili prehladno?

Ako je dojenče zadovoljno, spavat će, na dodir će mu vrat i noge biti topli. Ako smo ga obukli pretoplo bit će crveno u licu i nemirno. I u zimskim danima je zdravo da je dojenče ispostavljeno sunčanim zrakama dva puta po 15 minuta dnevno da bi primilo dovoljno količina vitamina D, zbog toga zakrivanje nije potrebno.

Što je s upotrebom ruksaka ili klokanice u hladnom vremenu? Da li se dojenčetu mogu podhladiti nogice? Kako ga zaštititi?

Dojenče pokušajmo što duže zadržati u dubokim kolicama, gdje mu je prijatno toplo. U klokanici ili ruksaku može pri hladnom vremenu dobiti ozebline.  Ako ga već nosimo, trebamo svakih pola sata provjeravati njegovu temperaturu te ga zbog bolje prokrvljenosti povremeno izvaditi i razgibati.

Da li može beba na svježi hladni zrak i ako je prehlađena, te joj curi iz nosića i kašlje?

Obična prehlada s curenjem nosića i blažim kašljem bez temperature i teškog disanja nije prepreka šetnji vani, naprotiv, djetetu će biti šetnja čak korisna. Ako unatoč stalnom čišćenju dijete ne može disati kroz nos, stavite mu preko usana tanki šal. Svježi zrak i gibanje će poboljšati djetetovo stanje i apetit te time poboljšati njegov oporavak. U međuvremenu i kod kuće prozračite stan i pobrinite se za primjerenu vlagu u prostorijama.

Related posts

Interviju Zekerijah Nalić

SAVJETNICI

Invazija otrovnih riba na Jadranu

SAVJETNICI

Balonima iznad brdovite Cappadocije u Turskoj

SAVJETNICI

Leave a Comment