Image default
Malinarstvo

Još se kalkuliše o otkupnoj cijeni maline – Neizvjesnost brine proizvođače

Otkupna cijena maline u Srpskoj i BiH i dalje je nepoznata, iako je obrano više od polovine ovogodišnjeg roda, što proizvođačima tog voća zadaje brige jer ne znaju koliko će novca dobiti za svoje plodove i hoće li im se uloženi trud isplatiti.

malina maline 101017 tw630

Malinare u Srpskoj niska otkupna cijena ovog voća u posljednje tri godine dovela je na ivicu ambisa, zbog čega je ekspanzija uzgoja splasnula preko noći.

Brojni uzgajivači svoje su malinjake ili uništili ili u potpunosti zapustili, a onima koji su se zadržali u ovom poslu svake godine neizvjesnost remeti san jer hladnjačari kalkulišu sa otkupnom cijenom do kasnog ljeta. Ništa drugačije nije ni ove sezone.

Vlasnik hladnjače “Agro dr” iz Bratunca Petko Rankić kaže da će otkupna cijena biti iznad tri marke po kilogramu, ali koliko tačno, ne zna.

– Još ništa konkretno ne možemo reći jer ne znamo kolika će biti izvozna cijena. Sve su naznake da će biti viša od tri KM, odnosno oko 3,20. Očekujem da ćemo za mjesec znati tačan iznos koji ćemo isplaćivati malinarima po kilogramu voća – kazao je Rankić. 

Malina je lani u BiH plaćana 2,50 KM po kilogramu, a Rankić naglašava da je dobar kvalitet ovogodišnjeg roda zaslužan za najavljeni skok cijene. 

– Na rast cijene uticao je i slabiji rod, kako kod nas, tako i u regionu, te Poljskoj i Čileu, koji su jedni od vodećih proizvođača – dodaje Rankić. 

Otkupnu cijenu još nije formirala ni sarajevska firma “Herbos Nature”.

– Voće preuzimamo od početka juna, a proizvođačima isplaćujemo akontativnu cijenu od tri KM po kilogramu. To je minimalna cijena ispod koje ne bi trebalo da bude ni finalna – uvjerava izvršna direktorica kompanije “Herbos Nature” Adela Vileš Bektaš.

Dodaje da maline otkupljuju sa područja Bosansko-podrinjskog kantona i Kantona Sarajevo, te od proizvođača iz Republike Srpske.

– Zbog temperaturnih oscilacija rod je poprilično neizvjestan, tako da ne znamo ni kolike količine ćemo preuzeti, ali ono što je dobro jeste da je kvalitet izvrstan, sve je uglavnom prva klasa – navela je Vileš Bektaš.

Proizvođač iz Bratunca Ivan Stojanović, koji pod malinama i kupinama ima oko hektar zemljišta, ne može da shvati da je svake godine ista priča.

– Cijena se nikada ne zna na početku berbe, što nam onemogućava da uskladimo svoja ulaganja. Iz godine u godine dočekamo kraj berbe a da ne znamo koliko će nam biti plaćeno. Tako je i sada, obrano je 80 odsto maline, a cijena je i dalje nepoznanica – kaže Stojanović.

Dodaje da malinari ove sezone zahtijevaju da cijena bude kao u Srbiji.

– Kilogram maline u Srbiji košta oko 3,50 KM i mi ne tražimo više, a ne želimo ni manje jer imamo isto tržište, isti kvalitet, iste sorte. Hladnjačari kažu biće iznad tri KM, a niko konkretno da kaže koliko. Više od tri KM je i 3,10 ali i 3,5 KM, što je velika razlika – navodi Stojanović. 

Umanjen rod

Ivan Stojanović kaže da je ovogodišnji rod maline podbacio za oko 30 odsto u odnosu na lani jer je zima bila blaga, a štetu su nanijeli i kasni mrazevi.

– Očekujem da ću imati oko deset tona maline, ali ja sam godinama jedan od najuspješnijih malinara u regiji Birač, tako da moji malinjaci ne mogu biti mjerodavni za neki prosjek – kazao je Stojanović.

Izvor

Related posts

Kad i kako prehraniti malinu?

SAVJETNICI

Pad malinarstva u Srbiji: Uništeno oko 80 posto roda

SAVJETNICI

Sastanak Regionalnog savjeta za jagodičasto voće Srbije, BiH i Crne Gore

SAVJETNICI

Leave a Comment