Jordanski princ želi ulagati u solarnu energiju u BiH

Zamjenica direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Blaženka Mišković, sa saradnicima primila, je princa Jordana Mohammeda Abbasa Bin Alija u pratnji nekoliko savjetnika i dva privrednika iz Libije.

Kao zastupnik američke kompanije Eco-Gen Energy, princ Bin Ali se interesirao o mogućnostima ulaganja u solarnu energiju u BiH, prezentirajući sistem proizvodnje solarne energije s hibridnim generatorima uz korištenje litij-ionskih baterija, koji doprinosi značajnoj energetskoj učinkovitosti i smanjenju troškova za električnu energiju. Također se interesirao o tržištu električne energije, principu izvoza i cijenama električne energije.

Predstavnici grupacije Alrabeea Group, koja se bavi proizvodnjom spužve i madraca, pamuka i dječijih pelena, a u okviru koje posluje fabrika za proizvodnju svih vrsta sendvič panela, iskazali su interes za ulaganje u drvni sektor BiH, odnosno u proizvodnju namještaja.

Predstavnici FIPA-e su gostima prezentirali tražene informacije vezane za elektro-energetski sektor, ističući spremnost FIPA-e da pomogne oko uspostavljanja kontakata s nadležnim institucijama za energetski sektor u BiH, kao i da pruži svaki drugi vid podrške za realizaciju investicije.

Prezentirani su trenutno raspoloživi projekti iz oblasti drvnog sektora, kao i informacije vezane za privatizaciju u ovoj godini, saopćeno je iz FIPA-e.