Jinčuan je “najpametniji grad na svetu”

Za grad kineski Jinčuan sigurno nikad niste čuli.

Ali on je dobro poznat, on je kineski najpametniji grad, tehničko čudo, i nalazi se u pokrajini Ningsja, za ovaj grad budućnost je stigla!….

U Jinčuan gradu svojim licem plaćate sve.

Na lokalnim autobusima, postoje čitači lica. Slično kao otisak prsta, kad na primer otključavate pametan telefon.

Lica putnika su povezana sa njihovim bankovnim računima i na taj način plaćaju svoju autobusku kartu.

Kante na ulicama rade na solarnu energiju i vrše kompresiju đubreta, što do pet puta povećava njihov kapacitet.

yinchuan-smart-town-1-stretch-300x200

Kante, inače, mogu da šalju signale kad su skroz napunjene do gradske čistoće koja ih zatim prazni.
Kupovina u prodavnicama i supermarketima je takođe prošlost u Jinčuanu.

Stanovnici hranu i druge potrepštine naručuju preko aplikacije na svom telefonu.

Umesto da čekaju kod kuće da im se roba dostavi, oni mogu da odu do lokalnih centralnih frižidera gde ih čekaju njihove naručene namirnice u malim ormarićima.

Ako idete do skupštine grada kako biste dobili neki od odgovora na često postavlja pitanja koja se tiču gradskih dešavanja, dokumentacije itd, jednostavni kodovi na zidovima mogu vam dati brze odgovore kad ih skenirate telefonom i, naravno, sve to bez čekanja u zamornim redovima.

Svi dokumenti – online

Na nedavnom sajmu zapošljavanja, oni koji traže nov posao su uz pomoć skeniranja kodova sa svojim mobilnim telefonima odmah bili obavešteni o slobodnim mestima u određenoj kompaniji.

Svaka interakcija između građana i vlasti i nadležnih institucija se obavlja na ovakav način, od dobijanja pasoša do dobijanja dozvole za rad. Nekada su za neke procese potrebni sastanci licem u lice, ali se oni tada prebacuju na mrežu, preko skajpa ili nekih drugih progama za komunikaciju uživo.

Što se tiče javnog zdravstva, postoji onlajn portal “Haodaifu” uz pomoć kog se pacijenti povezuju sa lekarima. Preko portala se dele recepti i druge stvari i dokumenta za koja nije potrebno viđanje uživo, a tako se i smanjuje gužva u bolnicama i domovima zdravlja.

Vlada Kine, želi da preseli oko 250 miliona svojih građana iz ruralnih delova u gradove do 2050. godine. Zato su i pokrenuti projekti pametnih gradova, kako bi urbane sredine bile efikasnije i opremljene tehnologijom lakom za rukovanje, kad se poveća broj stanovništva u gradovima.

Kako Jinčuan mali grad postao najpametniji?

Jinčuan je jedan od 200 projekata pametnih gradova u Kini.Na prvi pogled, ovaj grad nije najočigledniji izbor da bude “pametni grad” vođa u ovom projektu. Njegovo stanovništvo sa 1,5 miliona bledi u poređenju sa Pekingom (13 miliona) ili Šangajem (24 miliona)

Projekat je namerno pokrenut u manjim gradovima, kako bi bilo lakše koordinisati svim inovacijama i zatim se kasnije polako širiti u veće gradove.

Na taj, način neki “manje poznati” gradovi, koji su sada postali “pametni” mogu da privuku veći broj posetilaca.

Međutim, toliki potencijal Jinčuana leži u bazi podataka. Neki smatraju da ti podaci mogu da budu zloupotrebljeni. Sa druge strane govori se i o transparentnosti podataka.

Jinčuan je noviji projekat i trenutno je samo veoma mali broj ljudi zainteresovan da sazna nešto više o tome kako će biti regulisane ove baze podataka.