Image default
Zdravlje

Jesu li dezodoransi zdraviji od antiperspiranata?

Evo što kažu dermatolozi

U rutini gotovo svake žene dezodorans je nezaobilazan proizvod, osobito tokom toplijeg dijela godine.

Na tržištu su dostupne različite verzije proizvoda koji štite od znojenja te sprečavaju neugodne mirise, a najpopularniji su dezodoransi te antiperspiranti. Razlika između antiperspiranata i dezodoransa su u tome što antiperspiranti sprečavaju znojenje, dok dezodoransi samo neutraliziraju neugodne mirise.

U posljednje se vrijeme sve više govori o štetnosti antiperspiranata pa su se mnogi, u potrazi za boljim i manje štetnim alternativama u borbi protiv znojenja, okrenuli prirodnim i kristalnim dezodoransima. Sve su glasnije tvrdnje o tome kako aluminijeve soli, koje antiperspiranti sadrže, mogu izazvati iritacije kože ali i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što je rak, s obzirom na to da ih povezuju s kancerogenim djelovanjem.- prenosimo sa portala zena.rtl.hr

Kristalni dezodoransi, za razliku od antiperspiranata, sadrže prirodnije sastojke kao što su mineralne soli. No jesu li kristalni dezodoransi uistinu bolji i prirodniji? I koji su njihovi nedostaci? Evo što kažu dermatolozi….

Što su ustvari kristalni dezodoransi i kako funkcioniraju?

“Kristalni dezodoransi koriste zeolitne mineralne soli, kao što su kalijev alum ili amonijev alum, koji imaju antimikrobna svojstva”, otkrivaju dermatolozi. Te mineralne soli usporavaju rast i razvoj bakterija koje su zaslužne za neugodne mirise.

Kristalni dezodoransi sadrže prirodnije sastojke i baziraju se na kristalima, a u sebi nemaju štetne sastojke kao što su parabeni, ftalati, umjetne boje i miris – koji najčešće izazivaju iritacije, osobito kod ljudi s osjetljivom i nadraženom kožom.

Jesu li kristalni dezodorans sigurniji od antiperspiranata?

Prelazak na prirodne dezodoranse proizlazi iz straha od sastojaka koji se nalaze u tradicionalnim dezodoransima i antiperspirantima. Najčešći problematični sastojci su parabeni i aluminij, za koje se smatra da remete hormone te se povezuju s određenim vrstama raka – osobito rakom dojke.

Dermatolozi tvrde da su takve tvrdnje zapravo neutemeljene jer ne postoje istraživanja koja bi pokazala da su antiperspiranti i dezodoransi povezani s razvojem raka.

Ipak, ako ti klasični dezodoransi i antiperspiranti izazivaju iritacije ili osip ili pak jednostavno želiš koristiti prirodnije varijante, onda vrijedi isprobati kristalne dezodoranse. Imaj na umu da je svaka koža drugačija i da drugačije reagira na određene sastojke koji se nalaze u svim tim kozmetičkim proizvodima koje koristimo. Nadražujuće i alergijske reakcije su uvijek moguće, no kristalni dezodoransi se smatraju manje rizičnima jer u svom sastavu nemaju neke od najčešćih alergena.

Imaš li problema s jakim znojenjem, kristalni dezodoransi ti neće biti od velike pomoći. Valja napomenuti i kako je u borbi protiv znojenja i neugodnih mirisa ipak najvažnija stvar lična higijena i redovno tuširanje.

Related posts

Biometeorološka prognoza

Kako izbjeći alergije kod djeteta

Vodič za ubod krpelja i kako ga spriječiti

Leave a Comment