Image default
Arhiva

Jeste li znali da se ovako čiste prozori?

Prozori mogu predstavljati izazov za čišćenje, jer se zbog prelamanja svjetlosti svaki vaš pokret krpom i preskočeno mjesto mogu jasno uočiti na obje njegove površine. Ali, ne dozvolite da vas to demorališe.

Donosimo korisne savjete i trikove koji će vam pomoći da lakše i brže operete prozore, ali i da oni ostanu duže čisti.

1. Usisajte prozor

Pripremite prozore za pranje tako što ćete usisati prozorske okvire. Uzmite usisivač i pričvrstite dodatak u vidu četke, zatim usisajte prašinu, bube i paučinu. Ukoliko imate žaluzine i venecijanere usisajte ih otvorene i zatvorene. To će spriječiti da se nečistoća sa njih brzo prenese na stakla.

2. Čistite poput profesionalca

Veće staklene površine je najbolje čistiti alatom koji koriste profesionalni čistači. Dovoljna vam je kofa tople vode sa par kapi deterdženta, sunđer i ručni brisač sa gumom. Sapunica će lako odvojiti prljavštinu sa površine, a pomicanjem brisača s lijeva na desno i obrnuto, u obliku slova S, najbolje ćete ukloniti ostatak tečnosti i nečistoće i osušiti prozore.

3. Napravite sami rastvor za čišćenje

Tečnost koja će jednako efikasno ukloniti nečistoće sa stakla, možete napraviti sami koristeći sirće i vodu u omjeru 1:4 (u 1 litar vode sipajte četvrt litre sirćeta). Rastvor sipajte u bocu sa pumpicom, dobro promućkajte i poprskajte stakla.

4. Čišćenje manjih staklenih površina

Brisanje prozora sa mnogo malih staklenih površina može oduzeti dosta vremena ukoliko ne znate ovaj trik. Upotrijebite krpicu za čišćenje naočala koja će lako ukloniti sve nečistoće sa prozorskih stakala. Direktno poprskajte krpu sa malo vode, prebrišite, i vaši prozori će biti kristalno čisti.

5. Upotrijebite stare novine

Višak tečnosti sa opranih prozora možete pokupiti novinama. Novine pružaju dodatan benefit jer ostavljaju tanak mastan film na staklu koji sprječava mrljanje stakla. Za brisanje nemojte koristiti magazine, već najobičnije dnevne novine. Ipak, vodite računa da novinama ne prelazite preko drvenih okvira kako ne bi ostale tamne fleke.

6. Mikrofiber krpa

Tokom proljetnih i ljetnjih mjeseci na prozorskim površinama može se skupiti dosta prašine i polena koje je mnogo lakše ukloniti suhom mikrofiber krpom nego kvasiti vodom ili sredstvom za čišćenje.

7. Očistite zavjese

Prilikom čišćenja prozora ne treba zaboraviti na zavjese. Jednostavan način da uklonite prašinu je da ih stavite u mašinu za sušenje veša na par minuta i nakon toga odmah okačite kako se ne bi gužvale. Ako nemate sušilicu, usisajte ih pažljivo na najslabijoj jačini.

Related posts

Koliko je zaista blog koristan za vaš posao ?

SAVJETNICI

Evo zašto je palenta najzdraviji obrok na svijetu

SAVJETNICI

Naš Džeko deveti najbolji strijelac Evrope

SAVJETNICI

Leave a Comment