Jeste li znali: Carski rez

Nakon porođaja, doktor ili medicinska sestra će vas pregledati i odgovoriti na bilo koja pitanja koja budete imali.

U toku vašeg boravka, medicinske sestre će vam pokazati kako da se brinete za sebe i za svoju bebu.

U nastavku je navedeno nekoliko savjeta uz napomenu da je mišljenje vašeg doktora jedino relevantno.

Promjene u Vašem tijelu

Medicinska sestra će vam pregledati donji dio stomaka da provjeri vašu maternicu dok ste još u bolnici. Ako vam je maternica mekana, medicinska sestra će je masirati kako bi maternica očvrsnula.

Krvarićete iz vagine naredne 2-4 sedmice. Tokom nekoliko prvih dana krvarićete kao da imate obilnu menstruaciju. Moguće je da bude nekoliko ugrušaka krvi. Krvarenje će se smanjiti i promijeniti boju, od roza, do tamno smeđe i bezbojne. Nemojte koristiti tampone. Koristite higijenske uloške.
Grudi će vam se ispuniti mlijekom u roku od 3-5 dana poslije poroda i postaće čvrste i bolne. Moguće je da ponekad budu curile.
Možda budete imali i nadutost. Moguće je da poručite sredstvo za omekšavanje stolice ili laksativ.
Obratite se medicinskoj sestri ako budete imali problema sa mokrenjem.
Aktivnosti

Dišite duboko i iskašljite se svaka dva sata da bi ste spriječili teškoće sa disanjem. Držite jastuk ili savijenu deku preko vašeg razreza kada kašljete da bi ste ublažili bolove.

Pitajte osoblje da vam pomognu prvih nekoliko puta kada se budete podizali iz kreveta.
Sjednite nekoliko minuta prije nego se počnete kretati.
Ako osjećate vrtoglavicu dok ste u toaletu, pozovite i pričekajte pomoć.
Šetajte po hodnicima 3-4 puta dnevno po 5-10 minuta.
Dijeta

Moguće je da ćete se osjećati umorno i da ćete biti gladni. Tečnost ćete primati putem infuzije (intra venske) kroz šaku ili ruku sve dok ne budete počeli dobro piti. Na dan operacije, možete uzeti komadiće leda ili čistu tečnost. Kad vam se stolica popravi, prvo ćete dobiti tečnost pa onda preći na čvrstu hranu.

 

Kontrola bolova

Bol je normalan. Najviše boli ćete osjetiti u prva 2-3 dana poslije operacije. Vaš doktor će vam dati lijekove za ublaženje bolova. Tražite lijekove za smirenje bolova kada vam budu potrebni. Nadgledajte vaše bolove tako da se možete brinuti i za sebe i za svoju bebu te da možete biti aktivni. Lijekovi vam možda neće oduzeti svu bol, ali će vam pomoći da se bolje osjećate.

 

Razrez

Vaš razrez može biti gore ili dole (vertikalno) ili preko donjeg dijela vašeg stomaka (horizontalno). Povoj će vam biti stavljen na rez u prva 24 sata. Vaša medicinska sestra će ga provjeravati i zamijeniti ukoliko bude potrebno. Nakon skidanja povoja, možete se tuširati. Sterilni flasteri će vam biti stavljeni na razrez. Oni će vremenom sami spasti. Ne skidajte ih. Možete odsjeći ćoškove ako se uvijali. Vaša medicinska sestra će vam pokazati kako da se brinete o vašem razrezu, prije nego krenete kući. Obratite pažnju na vaš razrez, te pratite znakove infekcije kao što su crvenilo, otok, bol, toplina i drenaža.

 

Njega intimnih dijelova

Održavajte čistim dijelove tijela oko vaše vagine i stražnjice, koji se nazivaju perinealna oblast. Održavajte ih čistim kako bi ste spriječili infekciju i zaustavili mirise. Ovo se naziva peri njega. Dobićete plastičnu flašu da je napunite sa toplom vodom. Svaki put kada budete koristili toalet, koristite plastičnu flašu koja će vam poslužiti da našpricate toplom vodom svoj donji dio tijela. Promijenite higijenski uložak svaki put kada koristite toalet. Operite ruke sapunom i vodom.

Tuširanje

Nakon odvajanja gaze i katetera iz vašeg mjehura, možete se istuširati. Tuš vam može pomoći da se opustite i bolje osjećate. Tražite pomoć prilikom prvog tuširanja. Ne kupajte se u kadi, radi rizika infekcije, prvih 4-6 sedmica ili dok ne provjerite sa vašim doktorom tokom slijedeće posjete.

 

Odlazak kući iz bolnice

Vaša medicinska sestra će vam pomoći da se pripremite za odlazak kući sa vašom bebom. Dobićete informacije o vođenju brige za vas i vašu bebu.

Vaša njega se može sastojati od:

 

Ne penjite se uz stepenice više od 1-2 puta dnevno.
Ne podižite ništa što je teže od vaše bebe.
Osigurajte si pomoć u kući za bar 2 sedmice.
Ne vozite automobil bar 2 sedmice.
Nemojte imati seksualne odnose dok vam to vaš doktor ne dozvoli. Razgovarajte sa vašim doktorom o kontracepciji. Dojenje ne može spriječiti trudnoću.
Ne idite na posao dok vam doktor to ne dozvoli.
Pozovite doktora ako imate:

Temperaturu preko 38 stepeni C.

Znakove infekcije grudi, kao što su vrućica, osjetljivost, crvenilo ili vruća i tvrda oblast na jednoj ili obje grudi.
Teško vaginalno krvarenje gdje namočite jedan higijenski uložak svaki sat u roku od dva sata ili imate jake krvave ugruške.
Jak miris vaginalnog pražnjenja – normalno pražnjenje ima miris normalne menstruacije.
Probleme sa mokrenjem koji uključuju početak mokrenja, peckanje ili bol.
Nemate stolicu 3 dana.
Imate vruću, čvrstu tačku u vašoj nozi ili bol u donjem predjelu noge.
Oštra i konstantna bol.
Glavobolja, zamagljenost pred očima ili tačkice pred očima koje ne prestaju.
Osjećaj velike tuge ili osjećaj da želite nanijeti povredu sebi ili svojoj bebi.
Pozovite Vašeg doktora u prvih nekoliko dana poslije povratka kući da bi dogovorili pregled u roku od 4-6 sedmica. Razgovarajte sa svojim doktorom ili medicinskom sestrom ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili ste zabrinuti.