Image default
Arhiva

Jeste li spremni za meteorsku kišu?

Meteorska kiša Orionida koju stvara najpoznatiji komet u povijesti, Halleyjev komet, doživjet će večeras svoj vrhunac, najavljuju u NASA-i.

NASA-in stručnjak za meteore Bill Cooke ističe da će meteorska kišanaj jasnije biti vidljiva na prostorima bez rasvjete te da će nebom prelijetati i do 20 meteora na sat. Da biste vidjeli ovaj fenomen, nije vam potrebna posebna optička oprema jer će se meteori moći vidjeti i golim okom, no samo ukoliko nebo bude bez oblaka te ako niste okruženi umjetnom rasvjetom.

Valja napomenuti da se ove zvijezde padalice sastoje od ostatakaHalleyjevog kometa koji je zadnji put prošao pored Zemlje 1986., a nećemo ga ponovo vidjeti sve do 2061. godine. Naime, kada čestice stijene otpadaju od kometa i prolaze kroz gornju atmosferu Zemlje, izgleda kao da je nebo puno zvijezda padalica.

Meteori se zovu Orionidi jer naizgled dolaze iz područja sjeverno od Betelgeusea, druge najsjajnije zvijezde zviježđa Orion.

Meteorska kiša Orionida nije najjača, ali je jedna od najljepših te vrste ove godine, ističe Cooke, stoga što je uokviruju neke od najsjajnijih zvijezda na nebu. Zviježđa kao što su Bik, Blizanci i Orion stvaraju sjajnu pozadinu, a najsjajnija zvijezda na nebu, Sirius, nalazi se upravo ispod Orionovog lijevog stopala.

Orionidi se, inače, događaju jednom ili dva puta godišnje, a kišu proizvode ledeni komadi koji padaju s Halleyjevog kometa.

Related posts

Hitno: Tražimo radnika u pekari u Njemačkoj, Limbach

SAVJETNICI

Stanje na putevima

SAVJETNICI

Tradicionalna bosanska jela od sada i na aplikaciji za pametne telefone

SAVJETNICI

Leave a Comment