Jesi li siguran da Allah dž.š., postoji?

Drvo koje ima samo stablo i gole grane, bez lišća i plodova, ne odaje svoju ljepotu. Islam sliči na drvo sa sedamdeset i više grana.

Njegovo stablo je Kelimei-šehadet, veće grane su 33 dinislamska šarta, ogranci su sunneti (svakodnevne radnje koje je Poslanik činio), lišće su mustehabi (ono što je Poslanik preporučio kao lijepo) i plodovi su mendubi (najsitnije Poslanikove pohvalne radnje).

Za portal pravisavjeti.info piše: Aldin ef. Adilović

Da bi nam krošnja (ogranci, lišće i plodovi) opstala, moramo imati kvalitetno stablo. Bez stabla ne možemo uživati u plodovima!!!

Šta nam se prvo naređuje?
“Uči/čitaj u ime Gospodara tvoga koji stvara”
(El-Alek,1).

Nije prva naredba bila da klanjamo, postimo, dajemo zekat ili obavimo hadž, nego da čitamo, istražujemo, razmišljamo. Da bi razumio bit postojanja na ovome svijetu, da bi spoznao Gospodara, moraš aktivirati “moždane vijuge”. Upravo tu nastaje problem.

Mnogi od nas se zadovoljavaju činjenicom da klanjaju, poste, odlaze na hadž, a nisu razumjeli zašto to rade. Takvim ponašanjem dovode u pitanje svoje ibadete. Preskače se prva stepenica? Šehadet! Svjedočenje da nema drugog božanstva osim Allaha.

Razmišljamo li o ovoj riječi SVJEDOČENJE!?

Šta to mi svjedočimo? U šta smo mi to 100% uvjereni da smo spremni svjedočiti. Znamo da, kada nas pozovu na sud u svojstvu svjedoka, da je to iz razloga što smo prisustvovali određenom događaju, lično se uvjerili, te s toga bez dileme možemo svjedočiti da se to uistinu dogodilo.

Pa šta nam onda znači svjedočenje u vjeri? To upravo znači da smo 100% ubijeđeni, bez trunke sumnje, da smo se osvjedočili u postojanje Boga i Njegovu jedinost te sada sa sigurnošću možemo posvjedočiti da nema drugog boga osim Allaha.

Eh, sada se postavlja pitanje jesmo li stvarno ubijeđeni u Njegovo postojanje i jesmo li zaista istinski svjedoci bez ikakve dileme. Kako to postići?

Recept je u ajetu kojeg smo gore naveli:
“UČI/ČITAJ U IME GOSPODARA TVOGA KOJI STVARA”!

Allah nas brojnim ajetima u Kur’anu poziva na razmišljanje o stvaranju nebesa i zemlje i svega što je na njoj. Olahko prelazimo preko tih ajeta/dokaza. Kada na kraju ajeta pročitaš …”za one koji pameti imaju”, ili …”za one koji razmišljau”, STANI  i RAZMISLI.

Pa nije to Gospodar bez razloga objavio. Ima nešto veliko u tome što ti može pomoći da ti srce zatreperi i da postaneš istinskim svjedokom. Čitanjem, razmišljanjem, intelektualnim naporima svjedočit ćemo čudima. Osjetit ćemo ljepotu robovanja, jer tada konačno znaš kome padaš na sedždu i od koga u potpunosti zavisiš.

Osjetit ćemo tu neizmjernu ljubav Gospodara prema svojim robovima i konačno češ razumjeti da ne postoji mjesto ni za koga drugog u tvom srcu osim za Njega, Uzvišenog, Gospodara svih svjetova.

U konačnici, osjetit češ slast vjere, ljepotu namaza, posta, sadake i stajanja pred Kabom. Tek nakon tog ubjeđenja grane, ogranci, lišće, behari i plodovi imaju svoj smisao i ljepotu u kojima možeš u potpunosti uživati.

Molim Allaha dž.š., da nam pošalje svjetlo kojim će rasvijetliti naš um i naše srce kako bi Ga što ljepše i ispravnije obožavali.

Za portal pravisavjeti.info piše: Aldin ef. Adilović

PRENOŠENJE TEKSTOVA SA PORTALA JE DOZVOLJENO I POHVALNO UZ OBAVEZNO NAVOĐENJE PORTALA KAO IZVORA I AUTORA TEKSTA!