Jesenja sjetva i rekorderi

Suša razlog za rekordnu sjetvu u Lijevče polju

 U namjeri da obezbijede dovoljno hrane za stoku, lijevčanski ratari su se odlučili za obimniju jesenju sjetvu. Očekivanja su da će do kraja optimalnog agroroka u Lijevče polju biti zasijano više od 15 hiljada hektara zemljišta.
 Suša je desetkovala urod kukuruza, koji je zasijan na oko 12 hiljada hektara, potvrđuju u Odjeljenju za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška.

Branko Stojnić, načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, kaže da ratarima na ruku idu optimalni vremenski uslovi i činjenica da je berba kukuruza u većem dijelu završena znatno prije roka. To su prema njegovim riječima razlozi što će ovogodišnja jesenja sjetva biti znatno obimnija od uobičajenih godina.

Pšenica će biti zasijana na 4.500 hektara, ječam na 1.500 hektara, a tritikale i zob na po 500 hektara. Poljoprivrednicima pogoduju i obezbjeđivanje regresiranog dizel goriva i druge olakšicerekao je Stojnić .

Liskovčani prvi zasijali svoje parcele

Enes Gerzić iz Liskovca odlučio je da zasije tritikale ili suražicu. Riječ je o hibridu nastalom ukrštanjem pšenice i raži koji se pokazao veoma dobrim u ishrani stoke.

Tritikalom sam zasijao parcelu od 12 dunuma. Ova žitarica se pokazala odlična u ishrani stoke, a i slama je veoma dobra za prostirku. Uslovi za sjetvu su idealni, zemljište je rahlo, ima dovoljno vlage i sve ide po planu, kaže Gerzić.

U toku je i sjetva ozimog ječma i pšenice. Besim Pivačfarmer iz Liskovca svake jeseni sije po dva hektara ječma kojega koristi za ishranu junadi.

Nadam se da ću u novoj raspodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta dobiti dodatne površine,koje ću zasijati za potrebe vlastite farme junadi, rekao je Pivač.

Jesenja sjetva dobra i zbog plodoreda

Jesenja sjetva u toku je i u novotopolskom kraju, Lamincima i drugim selima Lijevče polja i Potkozarja. Svake jeseni na području bosanskogradiške opštine ozimim žitaricama zasije se oko pet hiljada hektara oranica, ove godine će pod oziminama biti sedam hiljada hektara oranica.

I porodica Barišić iz Bok Jankovca kod Gradiške odlučila se za pojačanu jesenju sjetvu. Ječam su zasijali, ovih dana siju zob i pšenicu. Josip Barišić se nada povoljnoj godini.

Uzorali smo nekoliko parcela, koje godinama nisu obrađivane, pa se nadamo dobrom prinosu. Ova godina je bila ekstremno sušna, pojavila se u velikoj mjeri i kukuruzna zlatica, pa je jesenja sjetva neminovna i zbog plodoreda, rekao je Barišić.

Slična situacija je i u susjednim lijevčanskim opštinama, Srpcu i Laktašima, gdje će takođe u okviru jesenje sjetve biti zasijano oko sedam hiljada hektara oranica. To znači da će ove jeseni u Lijevče polju biti zasijano oko 15 hiljada hektara oranica. U odnosu na minule godine, može se govoriti o rekordnoj sjetvi.

Foto: Boško Grgić

 


Boško Grgić

Autor Boško Grgić

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.