Image default
Arhiva

Jedite ovo za bolje pamćenje i koncentraciju

S obzirom da pamćenje ima veliki utjecaj na naše živote, vrijedi se dobro pobrinuti da nam služi u svim fazama života. Posve je normalno da se u nekim trenucima ne možemo sjetiti određene informacije, ili da jednostavno nešto „izađe iz glave“. Imati dobro pamćenje, ne znači da se sjećamo svega, već da ne zaboravljamo važne stvari za nas, a zaboravljamo one manje važne ili nimalo važne.

Međutim, godine, stres i loša prehrana dovode do povećanja učestalosti kognitivnih problema. Možemo ih smanjiti pomoću određenih namirnica koje promiču rad mozga, a time i pamćenje.

Borovnice

Borovnice su pune antioksidansa i štite mozak od oksidativnog stresa. Flavonoidiu borovnicama su poznati po poboljšanju kratkoročne i dugoročne memorije, te drugih kognitivnih funkcija kao što su komunikacija, logika i odlučivanje.

Bademi

Bademe možete konzumirati kao zdravi međuobrok. Budući da su bogati omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima, poboljšavaju rad mozga, a time i njegovu funkciju pamćenja. Možete ih koristiti i tako da ih potopite preko noći u vodi, pa ujutro dodate u smoothie.

Kokosovo ulje

Redovita uporaba kokosovog ulja sprječava poremećaje s pamćenjem koji se javljaju s godinama. S obzirom da štiti mozak od zaboravljanja, znanstvenici vjeruju da sastojci u kokosovom ulju imaju važnu ulogu u prevenciji Alzheimerove bolesti i demencije.

Avokado

Avokado je još jedan izvor zasićenih masnih kiselina, koje potiču protok krvi kroz tijelo. Kada je naše tijelo dobro prokrvljeno, funkcije mozga su poboljšane. Ipak, avokado ne jedite previše jer je vrlo masan i kaloričan.

Nar

Sjemenke nara su male, ali zato sadrže mnoštvo antioksidansa koji štite organizam od slobodnih radikala. Slobodni radikali štete cijelom tijelu, pa tako i negativno utječu na rad mozga.

Cimet i med

Kada sljedeći put pripremite čaj, dodajte mu malo cimeta i meda. I cimet i med su poznati po tome da ublažavaju stres i poboljšavaju kognitivne funkcije. Još jedna dobra kombinacija su limun, med i cimet. Tijekom dana će vas cimet i med držati „svježima“, a tijekom noći vam pomoći da bolje i lakše spavate. Dovoljno sna je neophodno za pravilan rad memorije.

Tamna čokolada

Flavonoidi u tamnoj čokoladi poboljšavaju rad mozga i pamćenje. Dnevno pojedite nekoliko kockica tamne čokolade, koja sadrži najmanje 75% kakaa.

Related posts

Šta je potrebno za zdrav travnjak?

Ministarstvo obrazovanja Sarajevskog Kantona-a službeno ukida BHS jezik

Isplati se pogledati: Nije sve kako se čini! (VIDEO)

Leave a Comment