Jedan kg ovog drveta dostiže cijenu od 200.000 eura

 Nekada se koristilo kao analgetik, danas je poznato kao tekuće zlato čiji se kilogram prodaje za više od 200.000 eura.
Riječ je o agaru, dijelu drveta aquilarije koje raste u Kini.

Naime, kad aquilariju napadne plijesan i ošteti deblo, drvo, kao odbrambenu reakciju počinje proizvoditi specifičan miris.

Prilikom berbe, napadnuti tamni dijelovi sa smolom se odvoje od zdravog dijela drveta, koje nema miris i kremaste je boje. Prenosi Fokus.ba

Nakon destilacije dobije se eterično ulje koje se koristi kao sastojak u najskupocjenijim parfemima, uključujući i Armani Privé’s Oud Royal i Yves Saint Laurent’s M7 Oud Absolu.

Drveće aquilarije tradicionalno se sadilo oko kineskih sela jer je doprinosilo uređenju okoliša po feng shui principima. Zapisi o njegovom korištenju postoje još od 7. stoljeća, a već tada je bilo izuzetno cijenjeno.

Osim smole koja se upotrebljava u proizvodnji parfema, koriste se i mali komadići kao mirisni štapići, a veliki komadi, dugi i po nekoliko metara, koriste se za ručno izrađene skulpture.

Kilogram mirisnih štapića možete dobiti već za više od 50.000 eura.

Po ovom mirisu ili bolje reći trgovini ovim mirisom ime je dobio i Hong Kong, koji je nekad bio trgovinska luka, a cijenjena roba na tržištu upravo mirisi. Ime Hong Kong zapravo znači Mirisna luka.

Danas je drvo aquilarije ugroženo jer ga sve više uništavaju krijumčari, koji traže primjerke drveća prirodno napadnutog plijesnima, jer takvi imaju veću vrijednost na tržištu. Time riskiraju i 10 godina zatvora.

Organizacije za zaštitu okoliša, s druge strane, potiču farme koje uzgajaju ovo drveće po načelima održivog razvoja.