Image default
Arhiva

Je li kahva zapravo zdravija od čaja?

Svaki pravi ljubitelj kahve reći će vam kako je kahva mnogo ukusnija od čaja (sadrži više od 1000 različitih komponenti okusa dok crni čaj sadrži svega 400), no okus nam ne govori mnogo o koristima koje ova pića imaju na naše zdravlje. Zato pročitajte ovih 5 medicinskih razloga prema kojima je kahva zapravo zdravija od svog gorkog suparnika – čaja.

Kahva sprečava depresiju

Znanstveno je dokazano kako kahva smanjuje razinu stresa i depresije, a čak i odlazak u kafiće dodaje jako bitan aspekt socijalizacije i zajedništva. S druge strane šoljica čaja često se povezuje s tišinom, usamljenošću i zadubljenošću u vlastite misli.

osmjeh-od-pjene

Opuštanje crijeva ima neočekivane koristi

Svima nam je poznato da kava može imati povoljan učinak na našu probavu, no malo se govori o istraživanjima iza toga. Kahva zapravo sadrži visoku koncentraciju klorogenske kiseline koja ubrzava probavu, a jedna od najvećih koristi jest smanjivanje šanse za dobivanje raka debelog crijeva.

Kahva može povećati otpornost na rak jetre 

Pri umjerenoj konzumaciji polifenoli u kahvi povezuju se u željezo. Osim protiv raka, kahva se također bori protiv drugih bolesti jetre kao što su ciroza, hepatitis C i (nealkoholna) masna jetra. S druge strane, iako su provođena neka istraživanja o utjecaju čaja na jetru, nijedno (dosad) nije dalo konačan odgovor.

kava-i-caj

Budnost može spasiti život

Iako listovi čaja zapravo sadrže više kofeina nego zrna kahve, kada je pripremljena za piće kahva sadrži i do tri puta više kofeina od čaja. Takav dodatan izvor energije ne spašava nas samo od pospanosti ujutro, ponekad može spasiti i živote. Zamislite samo situaciju u kojoj je vozač ogromnog kamiona (ili autobusa u kojemu se vozite!) na autocesti opušten jer je cijeli dan pio čaj.

                              Da morate birati, koji bi bio vaš odabir?
Kahva ili čaj?
Podijelite u komentarima.

                                           Sviđa li vam se članak?
                                 Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

Related posts

Evo na čemu se najlakše zarađuje u našoj zemlji

SAVJETNICI

Od 01.01.2018. idemo u Njemačku raditi bez vize? Odgovor iz ambasade je malo sutra .

SAVJETNICI

Pomozimo borbu jednog rudara: “Ko nema neka uzme, halal je”

SAVJETNICI

Leave a Comment