Jaka kiša i vjetar u BiH, moguće poplave u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Zapadni Balkan je u nedjelju obojen crvenom i narandžastom bojom Meteoalarma što sugeriše na predstojeće nevrijeme u vidu padavima, jakih vjetrova i grmljavine.

Cijela teritorija Bosne i Hercegovine označena je narandžastim upozorenjem Meteoalarma, a najveća opasnost dolazi od jakih vjetrova do 75 km/h, mjestimično obilnije kiše i grmljavine na krajnjem jugu zemlje.

Narandžasta boja označava potencijalno opasne vremenske prilike koje uključuju moguću štetu i ljudske žrtve te se stanovništvo upozorava da prate najnovije informacije i bude svjesno rizika.

Podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda također ukazuju na nadolazeće nevrijeme. Tokom cijelog dana očekuju se kiša i pljuskovi. Količina padavina u južnim i jugozapadnim područjima od 40 do 60 l/m2, lokalno i do 70 l/m2.

U ostalim dijelovima očekuju se vrlo slabe padavine, a u nekim dijelovima i bez padavina. Tokom cijelog dana predviđa se jako jugo sa olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 17 i 23 stepena.

Kako prenosi klix.ba u Sarajevu će biti oblačno i vjetrovito sa slabom kišom prema večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 20 stupnjeva.

Susjedne države su u malo goroj situaciji. Iznimno obilna kiša se očekuje u centralnoj Crnoj Gori, a Meteoalarm procjenjuje da je riječ o količini od minimalno 50 mm po metru kvadratnom. Kontinentalni dio zemlje će pratiti veoma brzi vjetrovi od 90 kilometara na sat, dok će na Jadranu blaži vjetar i mjestimično obilna kiša.

Crveni alarm prati Istru i sjevernu Dalmaciju za upozorenjem na obilne kiše koje mogu uzrokovati bujične poplave. Nešto bolja situacija je u ostatku Hrvatske, mada se i tu predviđaju jaki vjetrovi i kiša slično kao u Bosni i Hercegovini.