Jajce, grad koji ima zlatnu omladinu

Sjetit ćete se, prošle godine srednjoškolci u Jajcu su organizovali proteste – kojima su uspjeli prolongirati osnivanje nove škole zasnovane na etničkom principu. Rimac nam je odgovorio na telefonski poziv, te pojasnio detalje akcije kojom žele spriječiti sve podjele između jajačkih učenika, te pojasniti nam detalje borbe protiv osnivanja “etnički čiste srednje škole” u Jajcu.

Kaže, njihova bitka se nastavlja – a sada im treba pomoć kako javnosti, tako i medija.

“Mi smo neko vrijeme bili tihi, bili smo u sjeni. Mi nismo zaboravili ovo sve. Mi smo isplanirali novu taktiku i strategiju, sa više znanja i iskustva kako bi se oduprijeli svemu ovome”, kazao nam je na početku razgovora.

Odabrali su ovaj trenutak da se izvši pritisak, a ovim putem žele pozvati kompletnu bh. javnost da se uključi. “Potrebno je reći da smo protiv dvije škole pod jednim krovom – jer taj sistem nikada nije dobio benefit”, kazao je Rimac za N1.

“Sada smo sve isplanirali, imamo spremljeno i ovo želimo riješiti na diplomatski i konstitutvni način. Mi želimo da dobijemo smirenost, harmoniju i da se ukine taj princip dvije škole pod jednim krovom”.

Imaju li podršku javnosti?

“Naši građani nas podržavaju. Ima i onih koji su za podjele, ali ne zamjerimo jer svako ima svoju priču i svoje razloge. Imamo podršku profesora, od sugrađana, učenika, omladinskih organizacija itd. Ide sve na dobro. sada smo kao zajednica građana odlučni da fenomen dvije škole pod jednim krovom ne benficira niti nas, niti bilo koga”, ispričao je Rimac za N1.

Zbog čega ponovno potenciranje priče oko formiranja etnički podijeljenih škola u Jajcu?

“Ja mislim da dvije škole pod jednim krovom moguće da je uveden zbog političkih poena. Svaka stranka strateški može dobiti na taj način, žele da preko obrazovnog sistema dobiti glasove. Pa i preko nas, djece”, kazao je u razgovoru za N1.

To je njima neprihvatljivo, jer: “U školama se obrazuje – a ne doprinosi politici”, kazao je.

“Uz više zanja i podrške, imamo druge i rezervne planove. Biće projekata kojima ćemo pridružiti sve zainteresovane. Imamo planove kako sve uraditi i učiniti, šta u slučaju da propadne – taktički smo u dobroj poziciji, imamo sva rješenja za sve moguće probleme”, kazao je na koncu razgovora jedan od predstavnika Vijeća učenika Srednje strukovne škole.

N1