Image default
Arhiva

Izmjene postojećih krivičnih zakona

Članovi Radne grupe, koju su činili predstavnici Ministarstva sigurnosti, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva pravde BiH, RAK-a, VSTV-a, Direkcije za evropske integracije BiH, entitetskih ministarstava pravde, Vlade Brčko distrikta i Međureligijskog vijeća BiH, zaključili su kako nema potrebe za izradom posebnog zakona o zabrani izazivanja i širenja mržnje. Umjesto toga, kako navode, potrebno je napraviti izmjene postojećih krivičnih zakona.

– Uzimajući u obzir činjenicu da su djela zabrane izazivanja i širenja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, netrpeljivosti ili razdora već propisana postojećim krivičnim zakonima na svim nivoima u BiH, Radna grupa je mišljenja da se potpuna implementacija naprijed navedenih preporuka može postići unapređenjem postojećih krivičnih zakona u BiH i da iz ovih razloga nije potrebno donositi poseban zakon – navodi se u informaciji Radne grupe Vijeća ministara.

Predloženim izmjenama i dopunama člana 145(a) Krivičnog zakona BiH, u sekciji pod nazivom „Javno pozivanje na mržnju i nasilje“, propisuje se kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine za počinioce ovog krivičnog djela.

Pod tim se podrazumijeva „javno izazivanje ili raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalim koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini i to činjenjem dostupnim javnosti (uključujući i putem kompjuterskog sistema) pisanih materijala, slika ili drugih materijala kojima se poziva na mržnju, diskrimnaciju ili nasilje, protiv lica ili grupe lica zbog rase, vjere, boje kože, ličnog, nacionalnog ili etničkog porijekla ili kakvih drugih osobina“.

Također, izmjenama i dopunama predviđena je kazna od jedne do pet godina zatvora za osobu koja distribuira „materijale kojima se poriče, bitno umanjuje, odobrava ili opravdava krivično djelo genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđeno pravosnažnom presudom međunarodnog ili domaćeg suda“.

Za ovlašteno službeno lice koje zloupotrijebi položaj na navedeni način propisana je kazna zatvora od jedne do deset godina. O ovom prijedlogu izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH raspravljat će Parlamentarna skupština BiH.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH formiralo je Radnu grupu za izradu prijedloga zakona o zabrani izazivanja i širenja mržnje sredinom 2015. godine na inicijativu Denisa Bećirovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je najavljivao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, Zakon je trebao biti usvojen u ovoj godini. Sličan prijedlog Vijeće ministara BiH pripremilo je i 2010. godine, ali tada nisu dobili podršku Parlamentarne skupštine BiH.

Related posts

Ljepotice koje su pobijedile bolest

SAVJETNICI

ČUVANJE BH. TRADICIJE U DIJASPORI:

SAVJETNICI

Apel za proglašenje stanja elementarne nepogode u oblasti poljoprivrede

SAVJETNICI

Leave a Comment