Izdavanja pasoša: Našli su rješenje!

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na današnjoj konferenciji za medije prokomentarisao je i problem s izdavanjem pasoša, naglasivši da je rješenje na pomolu te da Agencija za identifikacione dokumente BiH (IDDEEA) ima odobrenje za izbor najboljeg ponuđača.
“Naša je procjena da smo našli rješenje. Nadležna agencija IDDEEA je dobila zeleno svjetlo od nadležnog tijela za javne nabavke da može pristupiti procesu koji omogućava izbor ponuđača za osiguranje pasoša u skladu sa zakonskom procedurom kako bi se stigli rokovi do 21. marta”, kazao je Šarović.

Poručio je da to garantuje da da će, ukoliko ne dođe do nepredviđenih situacija, građani BiH imati pasoše u toku cijele godine.

“Dugoročno rješenje se priprema u narednim mjesecima. O tome nas je obavijestio nadležni ministar Adil Osmanović”, zaključio je Šarović.

Podsjećamo, važeći ugovor za izdavanje pasoša IDDEEA ima s kompanijom Muehlbauer koji ističe 21. marta. U međuvremenu je francuska kompanija Gemalto uložila žalbu na postupak izbora najboljeg ponuđača zbog čega je Ured za razmatranje žalbi poništio prvobitni tender, pa je postojala opasnost da građani BiH nakon 21. marta ne mogu izvaditi pasoše.