Image default
Tehnologija

Izbjegavajte punjenje mobitela tokom noći

Većina ljudi telefon puni tokom noći, tokom spavanja, kada im nije potreban, ali to je zapravo greška, piše Business Insider.

Cjelonoćno punjenje mobitela i ostavljanje uređaja na punjaču nakon što dostigne 100% nikako nije dobro za bateriju jer se tako ubrzava proces njenog slabljenja. Baterija će svakako vremenom oslabiti, ali biste mogli duže očuvati njenu snagu ako pazite kako i koliko dugo punite mobitel.

Proizvođači telefona vam to neće reći jer je njima cilj da kupite njihov novi proizvod, a ako vam je baterija slaba, prije ćete se odlučiti na to.

Apple nigdje ne spominje da punjenje mobitela preko noći oštećuje bateriju, dok iz Googlea tvrde da je to zastarjelo vjerovanje i da će telefon sam zaustaviti proces kada baterija bude 100% puna.

Kako onda puniti telefon?

Litij-ionska baterija najmanje slabi ako je održavate na 30 ili 50 posto. Samsung i Apple se slažu da je bateriju najbolje održavati napunjenu do 50% jer će to „pomoći produženju njenog životnog vijeka“.

Ipak, nije realno očekivati od korisnika da održavaju stalno bateriju napunjenu 30 do 50 posto, jer je većini potrebno da ona što duže traje, naročito ako znaju da je neko vrijeme neće imati gdje je napuniti.

Ključna stvar je zapravo da baterija ne bude dugo puna 100%, pa izbjegavajte stavljanje mobitela na punjač tokom noći kad god je to moguće.

Related posts

Donosimo vam 20 zabavni činjenica o tehnologiji

Play Store izbacio kompaniju čije je aplikacije preuzelo 100 miliona korisnika

Mobitel u školi: Zabraniti ih u potpunosti ili umanjiti upotrebu

Leave a Comment