Image default
Arhiva

I ne postoji ništa čije riznice Mi ne posjedujemo …

U riječima Allaha Uzvišenog: “I ne postoji ništa čije riznice Mi ne posjedujemo …”(El-Hidžr,21) skrivena je mudrost neprocjenljive vrijednosti, a to je da se svaka potreba traži samo od onoga koji posjeduje njene riznice, a ključeve tih riznica drži u svojim rukama. Tražiti to od nekoga drugog jeste traženje od nemoćnoga i onoga koji nije za to sposoban.

Drugi ajet: “I, doista, kod Gospodara je tvoga skončanje” (elmunteha) (En Nedžm, 42.) također sadrži veliku mudrost, a to je da je svaki cilj , ukoliko nije radi Allaha i nije u vezi s Njim, gubitak i propast, jer skončanje i kraj nisu kod ostvarenja tog cilja. Skončanje je kod Onoga gdje se sve završava i sve rješava, gdje sve ovisi o Njegovom stvaranju, htijenju mudrosti i znanju,zbog toga je On cilj svake želje.

Sve što srce voli, ako nije radi Njega zavoljeno, ta ljubav jeste samo teret i patnja. Svako djelo koje nije u Njegovo ime bezvrijedno je i propalo. Zato svako srce pati ako ne doseže do Njega i lišeno je svoje sreće i uspjeha. Sve što se traži od Allaha, sabrano je u Njegovim riječima: “I ne postoji ništa čije riznice Mi ne posjedujemo … ” a sve što se čini radi Njega, spomenuto je u Njegovim riječima: “I, doista, kod Gospodara
je tvoga skončanje” (el-munteha).
Ne postoji neki veći cilj od Allaha, pa da se k njemu teži, niti pored Njega postoji cilj kod kojeg je kraj i utočište.

”Riznica znanja” Ibn Kajjim el-Dževzijj

Related posts

Za duži život jedite 10 puta dnevno

Zbog koze postala milionerka preko noći

Ti bi u Njemačku, a tamo svaki 5 stanovnik na rubu egzistencije

Leave a Comment