Image default
Religija

Istina i zabluda o hrani kroz govor našeg tijela

Da zdrava hrana zaista može biti naš lijek isto tako nezdrava hrana nam nanosi štetu i potiče razvijanje bolesti u našem organizmu. Ako čovjek sluša govor svoga tijela koji nam kroz razne tegobe poručuje da nešto nije u redu, a  takođe, govor tijela može biti i dobar osjećaj zadovoljstva, energije i dobrog raspoloženja koji nam poručuje da svome tijelu i organizmu dajemo sve ono što mu treba za optimalan rad. Naše tijelo će nam u svakom slučaju vratiti kroz svoj govor a najčešće su to simptomi i tegobe koje osjećamo.

Sva hrana brzog i modernog stila života može se svrstati u nezdravu a to će nam naše tijelo potvrditi kroz razne tegobe i simptome a time nam naše tijelo govori da mu i šta sve škodi i moli nas da usporimo. Niz procesa koji se odvijaju u našem organizmu dok se bori sa nezdravom hranom naše tijelo samo umara te može da dovede do bolesti.

Nezdrava hrana koju jedemo sadrži cijeli niz tvari koje prijete našem organizmu one su:

  1. Emulgatori,
  2. Konzervansi,
  3. Umjetna bojila,
  4. Sladila i sl.

Naše tijelo je savršena mašina koja nas često šokom iznenadi simptomima i govori nam da se desio poremećaj harmonije  i to primjetimo kroz sljedeće tegobe i stanja organizma:

  1. Hronični umor,
  2. Nesanica,
  3. Migrena,
  4. Glavobolje,
  5. Vrtoglavica,
  6. Slabost i malaksalost tijela i sl.

Svakodnevnim unosom mesa, pržene i začinjene hrane te raznih slatkiša i rafiniranih šećera slabimo svoj organizam, narušavamo imuni sistem te dajemo svome tijelu umor i dodatne procese koji troše energiju.

Svako od nas može sam sebi pomoći  promjenom načina ishrane i uvođenjem zdravih navika naše tijelo će nam uveliko biti zahvalno a i govor našeg tijela će se promijeniti na bole.

Optimalan balans, prestanak određenog broja tegoba i raznih simptoma bi bio odgovor našega tijela na unos zdrave hrane i novi način ishrane i to već za tri mjeseca. Dovedimo svoj organizam  u optimalan balans i učinimo govor našeg tijela pozitivnim , i to kroz promjenom navika u ishrani, unosom tekućina, dovoljnom količinom sna te fizičkom aktivnošću i vježbama.

Poznato je da dvadeset trešanja ima deset puta jače dejstvo od jedne tablete aspirina te djeluje na ublažavanje bolova, čuva kosti, srce a nema negativno djelovanje na želudac.

Mudri ljudi su govorili: ,,Sitost uzrokuje glupost, a zaslijepljuje srce.”

Jedna poslovica kaže: ,,Ko ogladni svoj stomak  pojača mu se razmišljanje i oštroumnost srca.”

,,Pa koju blagodat Gospodara svoga poričete.” Kur'an

Autor teksta: Semir Mamić

AKOS

logo

Related posts

Da li Kur’an zagovara udaranje žene?

Tebe slijedim (VIDEO)

Poučna priča: Ko se pouzda u Allaha, On mu je dosta!

Leave a Comment