Isplativije je živjeti u kućama ili stanovima?

Gotovo nezaobilazna tema svih bračnih parova koji tek započinju zajednički život jeste i odabir ljubavnog gnijezda na kojem će se početi. Šta je bolje, stan ili kuća, gdje su manje režije, šta je sigurnije, jeftinije… sve su to pitanja koja su od izuzetne važnosti svima koji namjeravaju da kupe stan ili kuću.

Bez obzira na koju se od ove dvije mogućnosti odlučite, trebate znati da svaka od njih ima svojih prednosti, ali i mana.

Bitni parametri

Dok će oni koji imaju stan žestoko braniti svoje argumente i reći da je život u stanu mnogo bolji i ugodniji, oni koji žive u kućama obično će reći da je upravo kuća ono što treba svakome, da predstavlja mir i sigurnost, a ponajviše privatnost koja se u stanovima ne može dobiti.

Također, veoma bitnu ulogu igraju i režije. Koliko će iznositi račun za struju, vodu ili grijanje u kući, odnosno stanu… Sve su to parametri koji odlučuju pri kupovini nekretnina.

Održavanje, komfor, troškovi, stil života, ponuda i potražnja su neki od faktora koji se trebaju uzeti u obzir.

Stan lako, brzo i povoljno možete održavati čistim i urednim. Međutim, stanovanje u zgradi zahtijeva međusobnu saradnju i podrazumijeva obzir prema drugim stanarima zgrade u kojoj se stan nalazi.

S druge strane, održavanje kuće zahtijeva više vremenskog angažmana, posebno kada je riječ o uređenju bašte i okućnice iako je, mnogim stanovnicima kuća, ovakva obaveza ujedno i predah od svakodnevnog stresa i drugih obaveza. Kuća je svakako kraljica komfora, jer je možete urediti prema sopstvenim željama.

Prema nekim istraživanjima, jedna porodica koja živi u kući u Sarajevu mora za režije mjesečno da izdvoji minimalno 300 maraka, dok se za stan u prosjeku izdvoji nekih 200 maraka. Naravno u to se ubraja voda, struja, grijanje (plin, centralno grijanje ili drva), odvoz smeća, održavanje, internet, kablovska, telefon…

Prof. dr. Muharem Karamujić iz Udruženja eksperata iz oblasti nekretnina BiH, rekao je za Avaz.ba da izbor oko stana ili kuće zavisi gdje živite.

– Ukoliko živite u gradovima, poput npr. Sarajeva, onda je stan poželjniji iz razloga što ga je lakše održavati. Međutim, kod kuće dobijate druge funkcionalnosti, veći prostor i privatnost. Generalno, stanovi u našoj zemlji su skupi jer, kako kažemo, najbitnija je lokacija, lokacija, lokacija. Ukoliko živite u stanu, onda morate imati i parking, koji se vrlo često i plaća. Mnogo faktora utječe – kazao je na početku razgovora Karamujić.

Lična preferencija

Prema njegovom mišljenju, bitnu ulogu igra i lična preferencija osobe koja odlučuje gdje će da živi.

– Mnogi se odlučuju za stanove, jer su manje režije. Samo održavanje zgrade u prosjeku u Sarajevu košta nekih 20 do 30 maraka mjesečno, što iznosi nekih 300 maraka godišnje. Jednostavno, ko voli nek izvoli. Neki vole da žive u centru grada i u stanu, neko voli kuću, gdje će na miru moći u bašti da izađe i uživa u svježem zraku – kazao je naš sagovornik.

Ipak, naglašeno nam je da naše tržište nije homogenizirano i da se u svakom dijelu grada može naći i jeftino i skupo.

– U Općini Centar imate mali broj kuća, tako da tu nema velikog izbora, nego da živite u stanu. Ali mogu se kupiti stanovi na Dobrinji po cijeni od dvije pa do tri hiljade maraka, dok npr. u Lukavici kvadrat košta nekih hiljadu maraka. Sarajevo je posebno sa svojim geografskim položajem u kojem dominira stambeni prostor. Međutim, imate npr. naselja poput Kobilje Glave ili Vogošće gdje možete kupiti kuće koje vrijede milione, ali ima i “straćara” od 100 hiljada. Naše tržište nije homogenizirano i u prigradskim dijelovima se može naći i jeftino i skupo – zaključio je Karamujić.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/268538/istrazili-smo-gdje-je-isplativije-zivjeti-u-kucama-ili-stanovima#sthash.QtNnjB1H.dpuf