Isplati li se uzgoj teladi?

Poštovani,

Živim u Sloveniji koju je kao i sve druge zapadnoeuropske zemlje zahvatila kriza, pa sam došao na ideju da se vratim u BIH i počnem baviti stočarstvom.

Mišljenja sam da čovjek mora početi od same nule kako bi u budućnosti znao cijeniti ono šta ima. Stoga sam odlučio hraniti mlade junice, odnosno za početak bih kupio pet mladih teladi, ženke.

Poznato mi je da od takvog teleta možeš očekivati prve rezultate tek nakon 20tak mjeseci. Sebi sam zacrtao cilj da bih u prvih pet godina samo gomilao stado. Po mojoj nekoj procjeni došao sam do rezultata da bih u 60 mjeseci dobio stado od 40 grla. Naravno važno je da Vam kažem da sam spreman uložiti oko 10 000 KM u ovaj posao. Zanima me Vaše mišljenje glede odabira djelatnosti. I kako mogu računati na moguće državne podsticaje, jer matematički gledano u pet godina dobit ću osam generacija mladi junadi.

Hvala,

Emin Dizdarević

…………………………………………………………………………………………………………….

Poštovani gospodine Emine,

Drago mi je da se želite vratiti u BiH. Prvo, ako vaš uspjeh želite graditi na pomoći države, bojim se da se nećete baš usrećiti. Matematički gledano, vaša formula funkcioniše, ali morate znati da kada kupite žensko tele (recimo starosti 3 mjeseca) da bi ono dobilo potomstvo u najidealnijem slučaju trebate čekati još 20 mjeseci (jer je osjemenjavanje preporučljivo sa minimalno 14 mjeseci starosti i steonost traje još 9,5 mjeseci).

Od pet teladi očekujete u najbojem slučaju 3 ženska i 2 muška teleta. Ili da kupite seksirano sjeme, kojem se unaprijed zna pol. Međutim, ono je skuplje.

Što se tiče iznosa, Vi morate kupiti telad ali i obezbijediti odgovarajuću hranu odnosno ispašu (ako idete u sistem krava-tele), što bih Vam ja i preporučio.

Obratite pažnju na rasu i prilagodite je Vašem odabiru načina držanja i ishrane.

Lijep pozdrav,

Draženko Budimir