Image default
Arhiva

Isplati li se biti malinar ?

Ovaj tekst smo zamislili više kao pitanje, nego kao standardno izlaganje.

Stoga, pitamo vas, malinare (kako domaće tako i ostale iz regiona), kakva su vaša iskustva, isplati li se saditi malinu?                                                                                                       Izjasnite se radi onih koji jedva čekaju da posade svoje prve redove Polke, Tulameena ili druge maline koja je zastupljena kod nas, kako bi znali kakav je proces i šta ih sve očekuje, a prvenstveno ima li ekonomske isplativosti.

Znamo da je situacija u BiH i šire problematična a vlasnici hladnjača u kojim su naše maline su takvi kakvi su. Neki su isplatili otkupljenu malinu svojim kooperantima, dok neki nisu jer čekaju pravu cijenu i  da se obogate s vaših leđa…

Svaka zainteresovana strana u ovom procesu ima svoju priču.

Proizvođači su u situaciji  da su se zadužili, nemaju novca da plate svoje obaveze i normalno je da su nezadovoljni,  ali druga strana nema razumijevanja za njih, što liči na robovlasnički odnos.

Vlasnici i menadžeri hladnjača, očekuju zaradu za svoj trud, jer realno imaju i oni torškove, obaveze, ljude, vozila, sve to treba plati ali očekuju i malo veću zaradu, možda čak i nerealnu zbog situacije sa Poljskom malinom, koje ima u izobilju, Njih zanima zarada, baš zbog toga čekaju pravu cijenu .

Treća strana, inostrani kupci zamrznute maline, su kao i svi drugi “švercari” gledaju sebe i svoju zaradu, rado bi malinu “džaba” bez imalo razumijevanja za prethodne dvije grupe ljudi ili zainteresovane strane.

Naši švercari protiv inostranih švercara, pa ko koga “nadmudri”, a sve po leđima običnih malinara, proizvođača, koji jedva čekaju da budu isplaćeni za svoj trud, bez kojih ne bi bilo ni maline, ni hladnjača ni švercara.

Zato svi trebaju biti razumni i znati ako je jedna strana nezadovoljnja sve pada u vodu, samim tim poručujemo: PAZITE JEDNI DRUGE, DOGOVARAJTE SE, UDRUŽUJTE SE U UDRUŽENJA, JER NA TAKAV NAČIN STE U BOLJOJ POZICIJI ZA PREGOVARANJE!

Dragi naši malinari, isplatilo se biti malinar  ili ne, vi ste uložili novac, pokrenuli taj posao, možemo se samo nadati da će biti bolje i za svaki slučaj pripremiti sebi još neki izvor finansiranja, jer ovo i nije baš najsigurnije.

Kako kažu, bolje spriječiti, nego liječiti!

Iskreno, očekujemo vaše komentare, na dnu teksta ima prozorić u koji možete staviti svoj komentar i izraziti svoje mišljenje.

A možete nam se javiti na e-mail:[email protected]

Očekujemo Vas!

Vaš portal pravisavjeti.info

Related posts

Stanje na cestama

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Kakav med jedemo?

SAVJETNICI

Leave a Comment