Islamska zajednica zove SIPA-u i Tužilaštvo u pomoć: Dali je SIPA na visini zadatka?

Skupština Medžlisa IZ-e Mostar na današnjoj sjednici održanoj u Studentskom hotelu, na prijedlog mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića, jednoglasno je usvojila dva zaključak o aktueloj problematici vezanoj za lokalitet bivšeg Lakišića harema.

Skupština Medžlisa IZ-e Mostar podržala je zahtjev mostarskog muftije i zatražila od nadležnih gradskih vlasti da se cjelokupan lokalitet harema dosljedno arheološki istraži, da se ispitaju i tačno utvrde njegove granice, jer Islamska zajednica neće nikada odustati od svog legitimnog zahtjeva da u tom dijelu grada izgradi reprezentativnu zgradu Islamskog kulturnog centra.

Kako je navedeno, s obzirom da je opredijeljena za poštivanje zakonskih procedura, Skupština Medžlisa IZ-e Mostar poziva nadležne istražne i pravosudne državne organe, uključujući SIPA-u, Tužilaštvo BiH da ispitaju i precizno utvrde šta je u tom dijelu grada izgrađeno nezakonito i mimo zakonskih procedura.

Skupština zahtjeva od svih odgovornih nivoa vlasti da daju valjan odgovor na sva otvorena pitanja kako bi se utvrdile pojedinačne i kolektivne odgovornosti zarad bolje i prosperitetnije budućnosti i dobrobit našeg grada.

Podsjetimo, muftija Dedović je tokom prošlog mjeseca zatražio od gradske administracije obustavu radova u Lakišića haremu, gdje su radeći na postavljanju kolektora radnici nešto ranije pronašli više skeletnih ostataka.