Image default
Religija

Islamofobija je prevršila svaku mjeru

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas izjavio je danas u Istanbulu da je islamofobija prevršila svaku mjeru i došla na nivo anti-islama, javlja Anadolu Agency (AA).

Erbas je u svom predavanju na Univerzitetu “Sabahattin Zaim” u Istanbulu podsjetio na značaj koji islam pridaje nauci te ukazao na potrebu naučnog djelovanja s ciljem suzbijanja islamofobije.

Podsjetivši da je poslanik Muhammed a.s. nakon hidžre, preseljenja iz Mekke u Medinu, ponajprije radio na izgradnji džamije koja i danas postoji, a s njom i institucija s ciljem podučavanja i odgajanja ljudi, Erbas je kazao kako neumoran Poslanikov a.s. rad tokom poslaničke misije u trajanju od 23 godine sam po sebi govori o važnosti odgoja ljudi.

Pokazatelj značaja koji islam pridaje obrazovanju i odgoju je i u činjenici da su muslimani oslobađali zarobljenike iz bitke na Bedru, prve bitke u historiji islama, samo ukoliko bi desetero muslimana naučili čitati i pisati.

“U ljudskoj historiji nema sličnih primjera. Islam na ovaj način vrednuje nauku, znanje, obrazovanje i samilost”, rekao je Erbas.

Međutim, kako je rekao Erbas, islamofobija je danas prevršila svaku mjeru i došla na nivo anti-islama.

“Terorističke organizacije poput ISIS-a kroz zloupotrebu vjere samo doprinose djelovanju protiv islama. Upravo zbog toga smo pokrenuli opsežnu kampanju borbe protiv zloupotrebe vjere i vjerskih osjećaja kod ljudi”, rekao je Erbas.

Related posts

Traži i pouzdaj se u Allaha

Sputava li islam školovanje žena?

Hidžama je najuspješniji ljek za vaše probleme!

Leave a Comment