Inovacije mijenjaju industriju

50 % zanimanja će nestati

“To znači elektrifikacija osnovne infrastrukture, djeljenje automobila (“car sharing”), sa 50 vozila za početak, a prije svega, električni autobusi, a sve podsticano sopstvenom proizvodnjom u regionu, koja će povezivati naše glavne gradove”, rekao je Seljak.

Prema njegovim riječima, to bi značilo da se naš region brzo pretvori iz regiona koji danas zaostaje u razvoju, u onaj koji će za 10-15 godina biti jedan od vodećih, ne samo u Evropi, nego i na svjetskom nivou, rekao je Seljak na ekskluzivnom predavanju “Digitalna transformacija, održiva mobilnost budućnosti i prilike za region Jugoistočne Evrope – projekat Zelena Balkanika”.

Seljak je naveo kompaniju Uber, kao još jedan primer kompanije koja je upotrebom digitalnih tehnologija i sa inovativnim poslovnim modelom ponudila novi kvalitet – mobilnost na novi način.

“Time Uber preuzima “kupce dosadašnjim izvođačima mobilnosti” i postavlja ih pred jedan veliki izazov.

Prije ili kasnije, biće tu još kompanija koje će to slijediti.

A možemo samo da zamislimo samostalno vozeća vozila, u kombinaciji sa modelom Ubera”, rekao je Seljak, koji je i potpredsjednik SAMIT-a 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

On smatra da je bitno da svako u svom poslu maksimalno integriše nove tehnologije, ali na način da se zaista kreira nova vrijednost u odnosu na to što konkurencija radi, a istovremeno, ističe, time se povećava vrijednost i firmi, koja može da raste i zapošljava ljude.
Biznis.ba