Imuno med by Elvir Šehić Beekeeper

Jedinstvena dugogodišnja porodična receptura i pažljivo birani sastojci garancija su kvalitete i blagotvornog djelovanja na ljudsko zdravlje i organizam.

Tri vrste meda, polen i propolis su sastojci koje su pčele donijele iz netaknute prirode, a koji pomiješani u odgovarajućim omjerima daju jedinstven preparat koji ne samo da liječi nego i čuva ljudsko zdravlje.

Kestenov med
Specifične je crvenosmeđe boje.Teškog je okusa pa mnogima ne odgovara.Zbog svog snažnog antibiotičkog djelovanja jedan je od najljekovitijih vrsta meda.Koristi se kod gotovo svih bolesti i upala.Djeluje kod čira na želucu, žutice, bakterija u mokraćnom sustavu, slabe cirkulacije i oslabljenog srčanog mišića. Pomaže probavnom sustavu. Velika kašika kestenova meda prije spavanja pomaže protiv zatvora. Mnogi ga koriste i za oralnu higijenu – bolje čisti zube od zubne paste.Pušačima, kojima organizam gomila toksine i koji često imaju problema s kašljem, preporučuje se pojesti ujutro natašte jednu veliku kašiku kestenova meda.

Za portal www.pravisavjeti.info piše:Elvir Šehić Beekeeper

Šumski med
Medljikovac, medun jele ili šumski med je vrlo cijenjena vrsta meda, jako ukusan i tamne boje. Vrlo brzo se kristalizira. Poseban je po tome što se dobiva od medne rose koju proizvode zelene uši u određenim vremenskim uvijetima. Snažno je antimikrobno i antiupalno sredstvo. Zbog visokog udijela željeza preporučuje se anemičnim osobama, te za oporavak nakon teških bolesti i operacija. Bogat je mineralnim solima i sadrži malo šećera, pa se često preporučuje dijabetičarima i sportašima. Trudnice ga mogu uzimati tijekom cijele trudnoće. Ima 13 puta više mineralnih tvari od cvijetnog meda.Ova vrsta meda preporučuje se posebno za liječenje upale pluća.

Livadski med
Cvijetni ili livadski med dobiva se iz različitih vrsta cvijeća, ovisno o podneblju. Blagog je i aromatičnog okusa. Zbog posebnog sastava preporučuje se za podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, te kod sezonskih alergija i alergijske astme.Kod alergijske astme preporučuje se uzimati cvijetni med iz vaše okoline jer on sadrži pelud svih vrsta cvijeća, koje uzrokuje potencijalne alergije.

Polen
Polen se koristi u nadoknadi vitamina i minerala i regulisanju esencijalnih aminokiselina. Prije svega, koristi se u nadoknadi energije, pri čemu koristi resurse vašeg tijela. Na taj način možemo kontrolisati tjelesnu težinu jer troši masti iz rezervi a kada nema rezervi pojačava apetit radi boljeg unosa energije. Na taj način pretile osobe mršaju a podhranjenim osobama se pojačava apetit. Djelovanje polena na žlijezde sa unutrašnjim lučenjem pomoću enzima je prirodno i nema nikakvih štetnih efekata. Pojačava lučenje kore nadbubrežne i štitne žljezde a u isto vrijeme izjednačava hormonalni disbalans. Na polne žljezde utiče pozitivno pa su mnogobrojna iskustva u liječenju steriliteta. Dugotrajno uzimanje polena po nekoliko godina liječi alergije u velikom procentu. Poboljšava rad živčanog sistema i oporavak od moždanog udara. Podstiče rast i razvoj fetusa. Čišti jetru i krv nakon zračenja i kemoterapije svojim koenzimima i pojačava probavu u crijevima. Antibiotsko dejstvo i antiinflamatorno (protiupalno) daje zaštitu organizmu od raznih infekcija i poboljšava krvnu sliku. Antikancerogeno dejstvo je dokazano i još uvijek se istražuje u SADu. Jedan je od najjačih prirodnih ljekova u lječenju problema sa prostatom.

Propolis
Propolis se koristi za liječenje prehlada i gripa, kod bakterijskih infekcija gornjih disajnih puteva, kod sinuzitisa, pojačane sekrecije sluzokože nosa, kao imunostimulator (u obliku kapi, kapsula). Koristi se za uklanjanje neprijatnog daha iz usta te za liječenje upalnih procesa grla i usne duplje, paradentoze, paradentopatije kao i afti (u obliku spreja). Efikasan je u liječenju herpesa, rana, ekcema, posjekotina i opekotina (u obliku gela). Upotrebu je našao i u liječenju gastritisa i kolitisa (u obliku kapi). Pomaže i kod pojačanog vaginalnog sekreta ( u obliku vaginaleta).Propolis se primenjuje i u preventivi kod upalnih procesa uha, grla, nosa, usne duplje, gornjih disajnih puteva, za podizanje opšte otpornosti organizma. Propolis se može koristiti kao prva linija odbrane kod bakterijskih infekcija, prie nego što se pribjegne antibiotskim lijekovima. Uzroci prehlada i gripa nisu bakterije, nego virusi, pa je u tom slučaju bolje koristiti propolis, jer on ima antivirotsko dejstvo. Pošto se često miješaju virusne i bakterijske infekcije, a antibiotici nepotrebno koriste i kod virusnih infekcija (antibiotici ne djeluju na viruse), najbolje bi bilo prvo se odlučiti za upotrebu propolisa, jer on ima šire dejstvo.

Kad se uzme u obzir ljekovitost nabrojanih sastojaka u imuno medu, može se zaključiti da je imuno med jedinstven, kompletan i nezamjenjiv prirodni preparat za liječenje bolesnog i održavanje zdravog organizma..

Imunomed je preporučljivo otapati u ustima, i to što dužim zadržavanjem jer je dio ispod jezika izrazito prokrvljen i tim putem ljekovite tvari direktno dospijevaju u krvotok, dok u želucu dio korisnih tvari ipak strada djelovanjem želučane kiseline.

Preporučena doza je 3 srednje kašike dnevno..

Za portal www.pravisavjeti.info piše:Elvir Šehić Beekeeper