Image default
Arhiva

Imovina SFRJ ide na međunarodni tender

Pet država nasljednica bivše Jugoslavije (Srbija, Hrvatska, BiH, Makedonija i Slovenija) dogovorile su u petak prodaju diplomatsko-konzularne imovine u Tokiju, Bonu, Bernu i Njujorku, uključujući i šestosobni apartman na Menhetnu, a da bi se to desilo slijedi međunarodni tender.

Potvrdio je to u petak “Nezavisnim” Adnan Hadžikapetanović, član Zajedničke komisije za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, nakon dvodnevne sjednice na Brdu kod Kranja, koja je završena.

U narednih osam dana u medijima “The Economist” i “Washington Post” biće objavljen međunarodni tender o prodaji ove najluksuznije imovine koju je Jugoslavija imala u nekretninama. Riječ je o vrijednosti objekata od 42,7 miliona dolara, od čega BiH pripada 15 odsto, odnosno 12 miliona dolara.

“Vidjećemo kakva će situacija na tržištu nekretnina biti u trenutku kada budemo prodavali imovinu u Bonu, Bernu, Tokiju ili Njujorku, kao i stan. Nama pripada 15 posto, ali da li će to biti 12, 15 ili 17 miliona, vidjećemo po cijenama u trenutku prodaje”, rekao je Hadžikapetanović.

Ovaj, 18. sastanak Zajedničke komisije, u kojoj su bili i Tonči Staničić, pregovarač Hrvatske, Veljko Odalović iz Srbije, Aleksandar Ugrinoski iz Makedonije i Stanislav Vidović iz Slovenije, rezultovao je i zajedničkom notom zemljama u kojima su nekretnine Jugoslavije s nejasnim statusom. Usvojili su rezoluciju koja donosi i novu metodologiju rada i mjere o podjeli kompleksa u Braziliji, Moskvi, Nju Dulhiju, a diskutovano je o nepokretnoj imovini koja još nije uključena u Aneks B. Stoga se pregovarači nisu složili u vezi s tumačenjem Aneksa B u kontekstu dalje distribucije diplomatsko-konzularne imovine SFRJ, o čemu će Slovenija koordinirati.

“Naredni sastanak je u martu 2017. godine u Beogradu. Nismo postigli neke nove dogovore, što smo možda očekivali od ovoga sastanka. Kada je u pitanju pet ključnih nekretnina, dogovoren je međunarodni tender”, naglasio je naš pregovarač.

Related posts

Pravi savjeti za ishranu sportista

Kako da mi priznaju diplomu u Njemačkoj? (Detalji)

POSLANIKOVA OPORUKA: NE ČINI ŠIRK, NE OSTAVLJAJ NAMAZ I KLONI SE ALKOHOLA !!!

Leave a Comment