Imamo dobre vijesti: Ne izaziva kancer sve što radimo!

Ako je vjerovati raznoraznim informacijama koje do nas stižu putem interneta, skoro sve što radimo izaziva kancer. Odahnite, postoje istraživanja koja potvrđuju da ipak nije sve tako crno.

VTO Vantjelesna oplodnja

(VTO) podiže nivoe polnih hormona progesterona i estrogena, a ustanovljeno je da ovi hormoni utiču na rast određenih vrsta malignih ćelija karakterističnih za rak dojke. Zbog toga se smatralo da  rocedure liječenja neplodnosti mogu uvećati šanse od obolijevanja od ove opasne bolesti. Međutim, nedavna holandska studija objavljena u magazinu Journal of the American Medical   ssociation, koja je pratila 25.000 žena tokom 21 godine, nije ustanovila vezu između VTO i kancera dojke. Štaviše, pokazalo se da je stopa obolijevanja od ove bolesti niža kod žena koje su prošle   edam ili više ciklusa VTO, u poređenju s onima koje su vantjelesnoj oplodnji bile izložene jedan ili dva puta.

NOĆNA SMJENA

Prema istraživanju objavljenom u Journal of the National Cancer Institute, rad u noćnim smjenama ne izaziva rak dojke. Studije koje su povezivale noćni rad s kancerom nisu mogle da eliminišu i  druge moguće uzroke obolijevanja, poput prekomjerne tjelesne težine i konzumacije alkohola.

STRES

Studija Instituta za istraživanje kancera (Institute of Cancer Research), koja je obuhvatila više od 100.000 žena, otkrila je da traumatični događaji, poput smrti bliskih osoba ili razvoda, ne  povećavaju rizik od kancera dojke. U pomenutoj test-grupi oboljele su 1783 žene koje nisu bile izložene većem stresu od onih kod kojih se nije javila bolest.

LJEPOTA&ZDRAVLJE