Iduće godine voz Bihać – Sarajevo

Premijer USK Husein Rošić sastao se u četvrtak sa generalnim direktorom Željeznica Federacije BiH Enisom Džafićem.  Tema sastanka bila je pokretanje talgo vlaka koji bi povezao Sarajevo i Bihać.

Iako je već bilo sličnih pokušaja na realizaciji ovog projekta, do danas se ništa konkretno nije uradilo.

Prema svemu sudeći, ova priča bi naredne godine mogla imati i svoju realizaciju, odnosno u prvoj polovini 2018. godine vlak bi trebao krenuti na ovoj realciji.

Povezanost između glavnog grada BiH i Bihaća, odnosno Krajine sa ostatkom zemlje je dugogodišnji problem kojeg se pokušava riješiti na svim razinama vlasti.

Prema rečenom na sastanku, slika bi se mogla značajno promijeniti kada je prometna povezanost u pitanju.

Džafić je na realizaciji ovog projekta veći dio stvari usuglasio i dogovorio prije svega sa željeznicama RS, preostaju još samo detalji na elektrifikaciji pruge od Bosanskog Novog do Bihaća.

ŽFBiH će ovaj projekt uglavnom realizirati vlastitim sredstvima, podršku očekuju prije svega od lokalne zajednice, ali i vlade USŽ, na polju sigurnosti odnosno osiguravanje sredstava za sigurnije pružne prijelaze.

Prvi talgo vlak na relaciji Sarajevo – Bihać trebao bi krenuti u prvoj polovini 2018. godine nakon što se završe radovi na elektrifikaciji i izgradnji perona Srbljani, Kozarac, Blatna.

Prvi radovi na tom dijelu bi trebali započeti već sredinom sljedećeg mjeseca.