Putujete li posuđenim autom? Trebate li punomoć?

Ako u Hrvatsku putujete vozilom koje ste posudili od prijatelja ili rodbine, iz BIHAMK-a će vam savjetovati da uzmete punomoć. Ona u BIHAMK-ovim poslovnicima košta 25 KM.

Iz Granične policije BiH kažu da vam punomoć ipak ne treba. Važno je da imate važeće redovne isprave, saobraćajanu dozvolu i zeleni karton.

Više čitatelja novinske agencije Patria požalili su se da su ih iz BIHAMK-a savjetovali da im treba punomoć ukoliko u Hrvatsku putuju vozilom koje su posudili. Iz BIHAMK-a su potvrdili za Patriju da vozačima savjetuju da imaju punomoć. To je jedini način kako mogu dokazati da vozilo nisu otuđili.

Takvih dozvola najviše se izda tokom ljetne sezone, kada turisti iz BiH putuju na more.

–  Automobil sam posudio od brata. Iz BIHAMK-a su mi rekli da granicu ne mogu preći bez punomoći, koja košta 25 KM. Naravno da sam poslušao savjet, ali sam se iznenadio kada su mi na granici rekli da mi punomoć ne treba – rekao je ovaj čitatelj.

Iz Granične policije BiH rekli su za Patriju da znaju za nesuglasice. Graničnim policajcima vozači često pokazuju punomoć, ali im taj dokument nije potreban.