Image default
Arhiva

Ideš li na poljoprivredno-poslovni forum BiH i Republika Turska?

Na forumu je planirano učešće oko 200 domaćih i turskih kompanija, a događaj će otvoriti ministar Šarović i ministar za hranu, poljoprivredu i stočarstvo Republike Turske Ahmet Eşref Fakıbaba.

Šarović je podsjetio da je održavanje ovog velikog poslovnog foruma dogovoreno prije mjesec dana i da je namjera posvetiti forum samo poljoprivrednom sektoru, imajući u vidu da se on posljednjih godina značajno razvija, posebno kada je u pitanju razmjena roba i usluga te trgovina prehrambenim proizvodima.

Ministar je izrazio očekivanje da će se uzlazna putanja obima vanjskotrgovinske razmjene ovim forumom još povećati, dok će u fokusu interesiranja biti i moguće investicije jer postoji interes Turske u tom smislu, dok s bh. strane postoji interes za, izvoz mesa, jestivog ulja, brašna, voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Šarović se osvrnuo i na dolazak povjerenika Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljaka u BiH, kazavši da predstavnici Vijeća ministara BiH neće biti na sastanku s Ramljakom budući da se on planira sastati s predstavnicima Vlade Federacije BiH.

“U fokusu interesiranja je činjenica da je Sberbanka preuzela dionice od kompanija koje su u sastavu matičnog Agrokora. Tu se konkretno radi o Sarajevskom kiseljaku. Ukoliko se pokaže interes i bude potrebe moguće je da se susretne s nekim ministrima Vijeća ministara”, pojasnio je Šarović.

Dodao je da fond dokapitalizacije Konzuma zbog ovih dešavanja nije ugrožen, a pitanje preuzimanje dionica je sasvim nešto drugo i radi se o prvostepenoj presudi te treba vidjeti da li će to biti pojedinačan slučaj, a i da li će ova presuda biti konačna.

Ministar Šarović je potvrdio da su on i entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović dobili upozoravajuće pismo od direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača u kojem su posebno upozorene entitetske vlade da BiH prijete nove sankcije na ministarskoj konferenciji koja bi u Prištini trebala biti održana u decembru.

To bi se moglo dogoditi zbog neispunjavanja obaveza iz “Trećeg energetskog paketa”, odnosno neusvajanja već dogovorenog zakona o regulatoru električne energije i gasa, prijenosa i tržišta električne energije.

“Ove sankcije znače korak nazad i ponovno zaostajanje BiH u energetskom sektoru i kada je u pitanju električna energija i kada je u pitanju gas. Krajnje je vrijeme da realiziramo preuzete obaveze jer u suprotnom ovo je loša poruka za jedan od najboljih sektora u BiH”, stav je ministra Šarovića.

Related posts

Stanje na cestama

SAVJETNICI

Osnovne upute za vađenje krompira iz zemlje

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Leave a Comment