Image default
Arhiva

Idemo u Tunis: Pješčane plaže i avanture u Sahari

U ovu čarobnu zemlju otputovali smo kako bi izbjegli gužvu u potpunoj sezoni, jer je Tunis postao jedna od glavnih turističkih destinacija ove godine. Pa, kako i ne bi, kad za otprilike 500 KM imate smještaj u hotelu sa 5 zvjezdica i uključene doručak i večeru.

Let do Tunisa traje manje od 2-3 sata, nema kompliciranih procedura na aerodromu, a domaćini su i više nego ljubazni.

Prvi dan smo odmarali i ljenčarili na ogromnoj pješčanoj plaži obasjanoj suncem, uživali u beskrajno plavom nebu bez ijednog oblaka. Na plaži rade lokalni dečki koji će vam za napojnicu od jednog tuniškog dinara (cca 1 KM) cijeli dan biti na raspolaganju. Donositi kahvu ili ležaljke, a vi samo dignete noge u zrak i uživate.

Situacija postane malo naporna kad isti ti dečki skuže da imate europske cigarete, jer su one koji oni imaju alžirskog porijekla i čisto su samoubojstvo. Onda ih možete očekivati svake dvije minute u pokušaju žicanja, ali neki su toliko simpatični da im ne možete odbiti uslugu.

Da ne bi samo ljenčarili, sljedećih dana smo išli u Saharu, pustinjske oaze, vožnje džipovima po dinama, glavni grad Tunisa Tunis, plavo-bijeli gradić umjetnika Sidi Bou Said, slano jezero Chatt el Jeridberberske kuće

Sahara je fenomenalna, nepregledna količina pijeska, simpatične deve i još simpatičniji vozači džipova i vodiči deva koji nude neku veliku lovu ako im ostavite svoju curu ili frendicu (plavuše su osobito na cijeni). Jahanje deva je super osjećaj, to su velika, trapava stvorenja koja svojim okruglim očima i velikim trepavicama simpatično bulje u vas.


Pustinjske oaze
 su nešto što trebate doživjeti – mi smo ih posjetili dvije – Chebiku i Tamerzu. Područja okružena zelenilom, a unutar njih izvori vode i jako simpatični ljudi koji vam pokušavaju prodati sve u što pogledate, od pustinjske ruže do svoje životinje.

Sidi Bou Said je plavo-bijeli gradić umjetnika (kažu da su okviri prozora plavi jer odbijaju komarce) u kojem se nalazi najpoznatiji tuniški kafić Cafe des Nattes. Preporučujem da probate čaj od mente sa komadićima badema (to je izvorno tuniško piće).

Posjetili smo i berberske kuće (Berberi izgledaju puno drugačije od “običnih“ Tunižana, imaju izrazito plave oči i svjetliju kožu). Razlog zašto su berberske kuće tako neobične je taj što su one zapravo uklesane u stijene i Berberi žive u tim prostorijama. Jedini izvor njihovih prihoda su napojnice koje im daju turisti kojima otvaraju svoje kuće. U neke sobe smo zamoljeni da ne ulazimo, ali ono što smo vidjeli je bilo fascinantno.

Osim gore navedenog, bili smo i na lokaciji gdje su snimani Ratovi zvijezda, na velikom slanom jezeru Chatt el Jerid gdje smo dočekali izlazak sunca u 4 ujutro, posjetili smo i tunišku arenu u El Jemu za koju kažu da je treća po veličini u svijetu, glavni grad Tunis u kojem se nalazi velika medina gdje možete kupiti sve i svašta (ne ići tamo ako se niste spremni cjenkati do iznemoglosti), ostatke rimske Kartage u čijoj blizini se nalazi i predsjednička palača koju je strogo zabranjeno slikati (ali ipak imamo jednu fotku), muzej mozaika “Bardo“, a u svetom islamskom gradu Kairouanu smo vidjeli kako se izrađuju skupocjeni tepisi (koji su ipak bili malo preskupi za suvenir)

I za kraj nekoliko savjeta za što ugodniji boravak u Tunisu:
– nemojte piti vodu iz slavine, obavezno kupujte vodu ukoliko ne želite imati probavnih problema cijelo vrijeme boravka tamo. Voda ima neku bakteriju na koju su tunižani otporni, ali europljani nisu
– cjenkanje je dio tuniške kulture, ako se niste spremni cjenkati (čak i ako vam cijena odgovara), nemate što tražiti tamo
– hrana nije baš po ukusu europljana, čudne kombinacije slanog i slatkog, ali uvijek se može pronaći nešto što će vam odgovarati
– ono što ne namjeravate kupiti nipošto ne uzimajte u ruku, jer će biti jako teško riješiti se toga
– tuniški novac ne smije se iznositi iz države (što ne znači da ga ne možete prošvercati)
– poželjno je konobarima ostavljati napojnice i oni će onda biti jako uslužni prema vama. U nekim slučajevima vas čak mogu pozvati i u svoju kuću na gledanje nogometne utakmice koja se neće prenositi u hotelu. 🙂

Možda će vas Tunis na prvi pogled malo iznenaditi – djeluje prljavo, meso se suši na ulicama, prometne kulture skoro pa ni nema, svi vas vuku za rukav pokušavajući vam prodati nešto, ali u meni i dalje ostaje dojam da je to zemlja sa ljubaznim domaćinima, mnoštvom stvari koje vrijedi vidjeti, a cijena od 500 KM nije uopće visoka s obzirom na potpuno novu kulturu koju imate priliku upoznati, a i cijene tamo su i više nego pristupačne.

Ugodno putovanje želi vam Portal Pravi Savjeti

Related posts

Aronija: Ljekovita svojstva i naučno dokazani učinak na zdravlje

Ljekovitost kukuruzne svile

Pir je žitarica koja ne izaziva alergije i pomaže kod anemije

Leave a Comment