Iako je novembar, nije kasno, još možete saditi cvijeće!

Jesenski period je vrijeme kada se mogu saditi lukovice, gomolji ali i trajnice koje će nestrpljivo čekati da izrastu u proljeće i uljepšaju vaš vrt.

Novembar je i još je vrijeme za sadnju, dok nije pao snijeg i dok ne dođu veći minusi, naravno ako mislite saditi cvijeće u vrtu do kraja ove godine. S tim da sadite dok zemlja ne bude zamrznuta! Tad više nema sadnje!

Za portal PRAVI SAVJETI.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.
Koje cvijeće se može saditi u jesen?
U jesen se mogu saditi lukovice koje će stvoriti šarenilo u vašem vrtu.

 Hladno vrijeme u kojem se lukovice razvijaju u korijenje je presudno za dobijanje prelijepih proljetnih cvjetova u vrtu.
Obratite pažnju na nekoliko sitnica koje su veoma bitne za dobar i kvalitetan cvjetnjak:
  1. Zemlju prije sadnje pripremite, usitnite i dodajte kvalitetnog humusa,
  2. Izaberite najbolje sjeme, odnosno lukovice da budu što krupnije i kvalitetne,
  3. Nikad ne koristite za sadnju one lukovice koje su osušene i oštećene,
  4. Pazite na koju dubinu sadite lukovice jer previše plitko nije dobro ali ni preduboko,
  5. Odredite redove i pravac, te odgovarajući razmak budućeg cvjetnjaka,
  6. Pazite kako okrećete lukovicu pri sadnji, vrh uvijek mora biti prema “gore”,
  7. Pazite da zemlja u koju sadite nije previše vlažna …

Šta sve još možemo saditi u novembru?

Veoma su popularni za sadnju u ovom periodu TULIPANI, oni se sade uglavnom u gredice, ali mogu i u posude. Dubina neka bude duplo veća od same veličine lukovice za sadnju. PATITE, kako okrećete lukovicu, korijen treba da bude okrenut prema dolje.

Također popularne su MAĆUHICE, koja je veoma lijepa i kvalitetan je ukras. Također može se saditi u posude ili na otvorenu zemlju sa dovoljnim razmakom. Kesice sa sjemenom možete naći u svim poljo apotekama širom BiH.

Ništa manje bitne nisu ni RUŽE, koje su najzastupljenije u svim našim vrtovima. Jedino za razliku od prethodni dobro bi bilo prije sadnje držati ih nekoliko sati u vodi. Obradite korijen prije sadnje, tako šte ćete skratiti korijen i na taj način provocirati njego dalji rast i razvoj.

Idealne biljke koje se sade u jesen su TRAJNICE, koje  se  koriste kao ljekovito bilje u alternativnoj medicini. Uzmite u obzir da će na toj poziciji ostati duže vremena, samim uradite dobar raspored. Neke od trajnica su:različak, ukrasni čičak, ahileja, verbeni…