Image default
Agro kutakEkonomija

I ovo je Bosna: Lažirali podatke i ostali bez podsticaja

Malverzacije su utvrđene tokom kontrole, koja je trajala od 11. marta do 3. juna. Nju su sproveli Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske i geometri Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP).

Kontrolom su bila obuhvaćena 142 korisnika u deset lokalnih zajednica i površina od 627,20 hektara.

20 korisnika je dalo neistinite podatke o površinama zasijanim pšenicom. Utvrđen im je pasivni status u trajanju od dvije godine. U skladu s Uredbom o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i registrom korisnika podsticajnih sredstava. Za vrijeme trajanja pasivnog statusa oni ne mogu da ostvaruju pravo na podsticaje i druge mjere podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Savo Minić, direktor ove agencije, kaže kako će nakon pšenice fokus kontrola biti preusmjeren na zasade soje i oblast veterine.

Osnovali smo i posebno odjeljenje za kontrolu koje će stalno biti na terenu. Svi oni koji ne budu dali tačne podatke biće sankcionisani. Njihova imena javno objavljena.

Dodao je kako su kontrole dio dogovora s pravim poljoprivrednicima i proizvođačima.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo će ove godine u ovu oblast uložiti 71 milion maraka kroz podsticaje.  Sasvim je normalno da kontroliše da li taj novac ide u prave ruke.

Agrarni budžet nakon ovoga neće biti umanjen, već samo pravičnije raspoređen.

Brojne malverzacije

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske podržali su ovu akciju i poručili kako se konačno mora stati u kraj brojnim malverzacijama.

Očekujemo da će Ministarstvo sredstva koja će ostati neraspoređena po ovoj namjeni dati onima koji zaista rade.

Rekao je Stojan Marinković, predsjednik Udruženja.

Inače, prema Pravilniku o uslovima i načinu ostvarenja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu proizvođači pšenice dobijaju 200 maraka po zasađenom hektaru. Maksimalan iznos koji mogu da dobiju u tekućoj godini je 100.000 maraka, bez obzira na površine koje imaju.

Related posts

Motocikli “Torini” iz BiH uskoro u prodaji širom svijeta

Niske temperature i visoka vlažnost zemljišta pogoduju žućenju listova luka

Izmjene fiskalnih sistema FBiH

Leave a Comment