Image default
Humanitarne akcije

Humanost na djelu – Naše malo nekome je puno!

Ovih dana grupa prijatelja (raje) iz Toronta, ljudi dobre volje i kako se pokazalo velikog srca, se udružila u akciji “Naše malo nekome je puno” , i na najbolji način potvrdila izreku “One of the most important things you can do on this earth is to let people know they are not alone.” ― Shannon L. Alder

Naime ova grupa prijatelja je inicirala prikupljanje sredstava za kupovinu stoke (prevashodno krava) povratnicima u istočnu Bosnu, tačnije u region Bratunca, Srebrenice, Skelana, Osmaka, Zvornika…, a u sklopu projekta “Održivi povratak”, iza koga stoji humanitarna organizacija SVJETLO, o kojoj možete više pročitati u našem ranijem prilogu.

Humanost na djelu – Naše malo nekome je puno!
Dobro se dobrim vraca
FOTO: Dobro se dobrim vraca

Kako incijatori ove akcije kažu ovo je druga akcija ove vrste. U novembru su prikupljena sredstva za 4 krave i nešto sredstava kao jednokratna pomoć za nekoliko porodica. Inače organizacija SVJETLO je do sada u ovoj godini obezbijedila oko 40 krava i 100-tinjak ovaca i koza.

Sama inicijativa je krenula od 4-5 “dobrih Bošnjana”, da bi ova “Viber” grupa prijatelja-raje trenutno brojala 75 članova, i taj broj svakim danom raste.

Na pitanje otkuda ova inicijativa i šta je to što motiviše ljude da se bezrezervno pridruže njoj, koordinatori inicijative pominju par stvari kao vrlo bitnih.
Prvo, fokus je ne na jednokratnoj donaciji nego na konceptu “hljeb u ruke”, čime se porodica po porodica pokušava riješiti dugoročno.
I drugo vrlo važno, posvećeni su na povratnike u istočnu Bosnu, socijalno vjerovatno najugroženiju povratničku kategoriju koja je, bez sumnje, najviše stradala u ratu.

Što se pak tiče konkretne situacije na terenu, dodaju da su krave  najpotrebnije i kreću se oko 2,200 BAM a koze su oko 200BAM. Od jedne krave, porodica koja pravi kajmak i sir može zaraditi nekih 700-900 BAM mjesečno. Dakle, umjesto jednokratnih donacija, porodicama se daje mogućnost da “stanu na svoje noge”, da rade i da žive od svog rada. Koze su isto isplativ posao i od 5-6 koza jedna porodica može zaraditi 300-400 BAM mjesečno.

Informacije radi, ova akcija je krenula u petak, 14. decembra i već prikupilo oko $10.000. Koordinatore inicijative raduje da već imaju i nekoliko “humanitaraca šampiona” koji su uplatili sumu za cijelu kravu ($1.800), te im se od srca zahvaljuju.

Kako smo pomenuli ova akcija je krenula iz Toronta, ali se proširila na sav južni Ontario. Ovih dana se ovoj akciji pridružila i jedna veća “grupa prijatelja” iz Otave.

Zajedno smo jači!

BHRaja.ca rijetko poziva i apuluje na naše posjetioce i čitaoce, ali ovaj put to činimo sa zadovoljstvom i opravdanim razlogom. Dakle, pozivamo sve ljude dobre volje, ljude koji su voljni, žele i mogu da pomognu da nam se jave i pridruže se ovoj nadasve humanoj inicijativi, kako bi je učinili što uspješnijom i opšteprepoznatljivom ne samo u Torontu i regiji, nego i šire. 

Ujedno vas molimo, ako vi niste trenutno u mogućnosti da se pridružite ovoj inicijativi i pomognete akciju “Krava u svako domaćinstvo”, da ovaj post proslijedite svojim prijateljima i dobrim ljudima za koje smatrate da bi mogli i htjeli da budu dio ove akcije.

Mi smo duboko uvjereni da za svaki par ispruženih ruku za pomoć, postoji najmanje nekoliko pari ruku koje su voljne i spremne pomoći.

Kao dodatni motiv da se pridružite ovoj inicijativi donosimo vam nekoliko inspirativnih citata o “davanju” i “poklanjanju”.

“We make our living by what we get. We make our life by what we give.”  Winston S. Churchill

“Happiness doesn’t result from what we get, but from what we give.”  Ben Carson

“Those who are happiest are those who do the most for others.”      Booker T. Washington

Još uvijek ste u dilemi? Pogledajte i sljedeće priloge.

Životne sudbine – Sejad Muškić iz Cerske

HUMANOST. GRBAVCI-ZVORNIK

HUMANOST. SREBRENICA-BRATUNAC

Image may contain: 2 people, people smiling, tree, outdoor and nature
Image may contain: 2 people, people standing, sky, outdoor and nature

Vaš komentar

Related posts

Pomozimo našem prijatelju iz Cazina

SAVJETNICI

Krajina: Humanitarna akcija Odjela za brak MIZ Cazin

SAVJETNICI

Naša dijaspora: „RukaNade“ iz St. Louisa

SAVJETNICI

Leave a Comment