Humanitarna pomoć: Ako je kad i stizala, stizala je u mrvicama.

Vrijeme pompeznih Donatorskih konferencija za Bosnu i Hercegovinu po svjetskim metropolama i davanja “šakom i kapom” je davno prošlo, a ta silna pomoć dobrih ljudi, nažalost nikada nije stigla do ruku i gladnih usta onih kojima je bila najpotrebnija – povratnicima.

Ako je kad i stizala, stizala je u mrvicama.

Humanitarna organizacija SVJETLO: Naše malo nekome je puno!
Svjetlo
FOTO: Ilustracija
Humanitarna organizacija SVJETLO: Naše malo nekome je puno!

Bolna je spoznaja da i poslije tolikih godina mnogi od povratničke populacije u istočnoj Bosni, da bi opstali na svome ognjištu, trebaju pomoć. Njihova ljubav prema domovini, rodnom kraju i želja za povratkom u totalno razrušene i opustoše domomove je neupitna i nemjerljiva, jača od od bila čega, ali nažalost i nedovoljna  da bi se “opstalo na ledini”, najčešće sa vrlo minimalnim ili nikakvim sredstvima za život.

Na svu sreću postoje mnogi pojedinci, grupe i organizacije, velikog srca, koje pomažu onima kojima je pomoć još uvijek potrebna. Ovom prilikom je riječ o humanitarcima iz Organizacije “SVJETLO”, čije je ime svojevrsna metafora nade u bolje sutra i svjetlo na kraju dugog i mračnog tunela.

Humanitarno organizacija “Svjetlo” egzistira već duži niz godina i uglavnom sprovodi akciju jačanja stočnog fonda kod bošnjačkih povratnika u BH entitetu Republika Srpska, kako bi povratnike na taj način ekonomski osnažili i pomogli održiv povratak. Najveći broj povratničke populacije u istočnoj Bosni živi prilično teško, gotovo na rubu siromaštva.
Opšte je poznato da je bh ekonomija još uvijek na niskim granama, a to je naročito izraženo u ovom dijelu zemlje u kojem skoro da i nema fabrika.

Ono što je povratničkoj populaciju u ovam dijelu BiH preostalo, da bi opstali, je agrar – poljoprivreda i stočarstvo.

Stoga je cilj ove organizacije da svakoj porodici u ovom dijelu Bosne koja živi na selu, a koja je lošeg materijalnog stanja, osigura stoku – najmanje jednu kravu, a zatim i osigura redovan otkup mliječnih proizvoda. U nekim slučajvima porodicama se doniraju i koze, ovce, kokoške, pa čak i magarci, ovisno od uslova i potreba na terenu.

Važno je napomenuti da se donacije dodijeljuju porodicama nakon dužih i temeljitih provjera, tako da je mogućnost pronevjere minimalna, gotovo da ne postoji. Jedan od mogućnosti/opcija koja se daje donatorima je da oni u ugovoru o donaciji mogu usloviti primaoca da prvo žensko tele, jagnje ili jare donira sljedećoj porodici kojoj je takva pomoć potrebna.

Glavni fokus organizacije “Svjetlo” je na osposobljavanju povratničkih porodica da žive od svoga rada i da drugima pomognu isto tako. Osim donacija “Svjetlo” organizuje i uvezuje porodice na zajedničkom plasmanu proizvoda. Cilj je dakle dati porodicama podsticaj da pokrenu vlastiti “biznis”, prevashodno u poljoprivredi i(ili) stočarstvu. Želja im je da stvore jak i kvalitetan stočni fond, te da u perspektivi mnoge porodice, primaoci donacija, prošire posao i ojačaju taj stočni fond, što bi stvorilo pretpostavku da i oni sami budu jednog dana donatori i pomognu drugim ljudima kojima je takva pomoć potrebna.

Svi oni koji žele pomoći da mnogi povratnici u istočnu Bosnu napkon ugledaju SVJETLO NA KRAJU TUNELA mogu se obratiti portalu BHRaja.ca ili direktno Organizaciji “Svjetlo”  putem telefona 062-798-102, ili preko njihove facebook stranice

Uzgred rečeno, njihov FB https://www.facebook.com/svjetlo.nurnur  je maltene videoteka tužnih ljudskih priča, tako da oni koji suosjećaju sa tim ljudima, imaju srce, mogu i žele da pomognu, mogu direktno da “izaberu sretnika”  kome će baš oni upaliti SVJETLO na kraju tamnog tunela.

 

Vaš komentar

Podijeli objavu
Prethodni članakVremenski bilten
Sljedeći članakBiometeorološka prognoza