Image default
Arhiva

Humanitarna akcija “Dajte im razlog za osmijeh” dobro napreduje

Humanitarni sektor Udruženja “Svitanje” već osmu godinu organizuje akcijuprikupljanja školskog pribora za djecu povratnika, a ove godine akcija se održava od 20. do 28. augusta.

Projekat je pokrenut na osnovu ideje volontera iz Zvornika, te je tako i prva akcija bila djeci u tom gradu. Nakon toga je projekat proširen na područje Višegrada, Rogatice, dio Goražda i drugih gradova u Istočnoj Bosni, ali i Hercegovine.

Kako je kazao Mirza Selimbegović, projekt-menadžer u Udruženju “Svitanje” akcija “Dajte im razlog za osmijeh” se odvija u marketima Bingo (Alipašino Polje i Stup), Amko Komerc (Mojmilo) i Robot (Socijalno i Hrasno), a donacije zainteresirani mogu dostaviti i u prostorije Udruženja, ulici Sagrdžije 43 (iznad Fakulteta islamskih nauka FIN) u Sarajevu. Selimbegović ističe kako se u akcija prikupljanja školskog pribora odvija samo u Sarajevu, odnosno na nekoliko njenih lokacija, javlja Anadolu Agency (AA).

humanitrana akcija osmjeh

– Pored ruksaka koji mi želimo da napunimo, nama je najbitnije da imamo ruksak za svaku školsku godinu. Želimo da ruksak napunimo školskim priborom – rekao je Selimbegović, dodavši kako će pribor biti sortiran prema uzrastu, a čak i prema spolu.

On je istakao kako su u Udruženju sebi zadali veći cilj ove godine i da planiraju obezbijediti više od 500 poklon paketa. Pomoć očekuju i od određenih organizacija i pravnih subjekata. Volonteri Udruženja su rekli kako zainteresirani mogu učestvovati i uplatom na žiroračun Udruženja.

-O pitanju akcije smo vrlo optimistični i akcija ide dobro – dodao je Selimbegović.

Pored toga Selimbegović je najavio i nastavak ovog projekta jer se ne očekuje smanjenje potreba za školskim priborom.

– Ovo nisu obične sveske i olovke, one imaju neku posebnu vrijednost. Nama nije cilj samo da ta djeca dobiju svesku i olovku za pisanje.. Nama je cilj da pokažemo da mislimo na tu djecu koja su u puno podrednijem položaju u odnosu na djecu koja su u Federaciji. Nama je cilj da pokažemo da postoje ljudi koji mislite na tu djecu i ljude koji su se vratili i koji se susreću sa mnogim iskušenjima kojih u Federaciji nema – poručio je Selimbegović.

Prethodnih godina, pribor su dobila djeca iz Zvornika, Bratunca, Vlasenice, Milića, Glamoča, Prozora, Goražda, Ustikoline, Livna, a iz ovog projekta se izrodio i projekat “Školarci Rogatice”, koji je toj djeci omogućio nezaboravan raspust u Sarajevu.

Prošle godine, projektom je bilo obuhvaćeno 300 djece.

Djeci su uručeni ruksaci koji su sadržavali sveske i osnovni pribor za školu. Pored toga, uručene su i jednokratne stipendije, kao i pomoć u vidu odjeće i obuće.

Udruženja “Svitanje” je članica Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS i okuplja pet udruženja koja pored Sarajeva, djeluju u Zenici, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu, Živinicama, Žepču, Konjicu i Goraždu.

Anadolu Agency

Related posts

Odobreni dodatni upisi na Ekonomski, Medicinski i Filozofski fakultet UNSA

Cijene plina u Evropi skočile nakon eksplozije gasovoda u Austriji

Malinari učimo na greškama!

Leave a Comment