Hrvatska inovacija, pametna klupa osvaja i naše parkove

?
Autor

Mladi, 21-godišnji Solinjanin Ivan Mrvoš, izumitelj je prve pametne klupe u Evropi, a broj narudžbi za njegov proizvod raste, pišu mediji.

Ovaj mladi izumitelj kazao je kako je njegova kompanija, koja je pošla s radom 2014., prodala je 150 klupa u 2016., a već za februar imaju isto toliko narudžbi.

“U 2016. naše klupe izvezli smo u sedam država. Najviše narudžbi dolazi iz Slovačke gdje je klupa postala pravi hit”, kaže Mrvoš.

Njegove klupe mogu puniti mobitele i tablete i pomoću njih korisnici se mogu spojiti na internet. Napajaju se putem solarnih ploča, a noću svijetle. Za svoje kupce Mrvoš može ograničiti promet po korisniku i odrediti kojim se internetskim stranicama ne može pristupiti.

Foto: 24sata.info

Iako su neki skeptični pa kažu da se mnogi ne žele ljeti “pržiti na klupama”, Mrvoš ih uvjerava da se to ne događa jer one imaju sistem hlađenja
Klupe, kazao je Mrvoš, imaju ugrađene velike ventilatore koje izmjenjuju 350 kubnih metara zraka po satu pa tako sjedalo nije vruće. Naglasio je i to da su u njih ugrađeni senzori koji neprestano mjere kolika je temperatura sjedala i prilagođavaju je kako bi klupe bile ugodne za sjedenje.

Osim toga, kaže da klupe imaju i dodatne senzore pa mjere vlažnost i kvalitetu zraka, a imaju i senzore koji mjere koliko je korisnika punilo mobitel te koliko ih se spojilo na internet.
“Klupa prepoznaje kad pada kiša ili snijeg i automatski se gasi. Kupci sami mogu birati kad žele da se pali noćno svjetlo i mogu birati boju koja će svijetliti. U nju smo ugradili i GPS, a upravo završavamo zadnju verziju softvera pa će se i klupe, poput mobitela, često dograđivati”, tvrdi Mrvoš.

 

Uprkos svemu, Grad Mostar, ipak, uspijeva pratiti neke trendove  značajnijih urbanih središta u okruženju. Makar to bilo po naizgled malim, i ne životno važnim stvarima, kao što su to u ovom slučaju pametne klupe.

Nakon Solina, Splita, Sarajeva i Dubrovnika, koji su još u ljeto 2015. godine dobili  prve pametne klupe, te Zagreba, Šibenika i drugih evropskih, američkih i bliskoistočnih gradova koji su ih u javni prostor postavili ove godine, juče je i Grad Mostar dobio svoje prve pametne klupe.

U kampus Sveučilišta Mostar i Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, tačnije ispred ulaza na fakultete mašinstva, postavljene su  „Steora“ – pametne klupe nove generacije.

Poklon je to Grada Mostara mostarskim studentima za početak nove akademske godine.

Proizvođač klupe je firma InClude iz Solina, vlasništvo dvadeset jednogodišnjeg  izumitelja Ivana Mrvoša, koji je svoje prve pametne klupe prošle godine izradio u očevoj garaži. Firma je dobila priznanje za najbolju start- up kompaniju u Republici Hrvatskoj prošle godine, a Mrvoševa pametna klupa osvaja svjetsko tržište od Amerike preko Švicarske i Katara do Australije.

„Steora“ je pametna klupa nove generacije i poboljšanog dizajna. Mostar je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je nabavio „Steora“ pametne klupe nove generacije. Klupa je energetski nezaisna koristeći  solarnu energiju, a pruža korisnicima niz konkretnih rješenja za rastuće urbane potrebe u javnom prostoru. Uz sjedenje,  „ Steora“ pametna klupa pruža mogućnost bežičnog i USB punjenja mobilnih uređaja, besplatno korištenje mobilnog interneta i ima svoje osvjetljenje i hlađenje.

Osim što će studentima olakšati komunikacije koje su postale sastavni dio njihovog života, ove klupe studentima šalju i  jasnu poruku kako ozbiljno bavljenje naukom i istraživanjem rezultira i uspješnim poslom . To je bio i osnovni cilj u donošenju odluke gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića o pokretanju ovog malog projekta.

U projekat, za koji je Grad Mostar uložio 6.000 KM za nabavku klupa, uključili su se ERONET i BH Telecom koji su osigurali besplatne priključke i korištenje mobilnog interneta, a podržale su ga i građevinske firme HP Investing i Amitea , koje su u okviru realizacije ugovorenih poslova na rekonstrukciji trotoaraa u gradu uredile i dijelove partera ispred fakulteta na kojima su postavljene klupe. Uređivanje zelenila obavili su JP Komos i JP Parkovi.

Projekat je realizovan u sauradnji Službe za komunalne poslove i Službe za niskogradnju Gradske uprave,  vodile su ga Marica Raspudić, dipl. ing. arh i Vesna Glavaš, dipl.ing.građ. u saradnji sa Bojanom Spasojevićem, dipl. ing agronomije koji je izradio i nadzirao hortikulturna rješenja partera, i Indirom Beglerović, dipl. inž. mašinstva, zaduženom za javnu rasvjetu.