Image default
Arhiva

Hladno vrijeme je dobro za vaše zdravlje!

Želite obaviti više toga? Bolje spavati? Postoji idealna temperatura za sve to.

Sa dolaskom zime i hladnijih dana na sve strane čujemo samo pritužbe, ali ako ste umjereno aktivna, zdrava osoba hladnoća i hladni zimski dani ne moraju biti nešto negativno. Bilo da se s tim slažete ili ne postoji dosta dokaza da niže temperature mogu biti dio zdravog stila života.

Za spavanje
Niže temperature vam mogu pomoći da smršate (tijelo koristi više energije da održi temperaturu tijela na optimalnom nivou), može pomoći da bolje spavate i čak poboljštati rad metabolizma tokom sna. Ispočetka vam može biti neugodno spavati u hladnoj sobi, ali ako temperaturu sobe u kojoj spavate smanjujete postepeno tokom nekoliko sedmica tijelo će vam se prilagoditi i uštedjet ćete na grijanju.
Za rad i učenje
Naš mozak radi bolje pri nižim temperaturama. Nauka kaže da je 16˚C magična temperatura za intelektualni rad. Studija iz 1972.godinekaže da je temperatura od 16˚C temperatura gdje su učenici optimalno učili. Osim toga, druga istraživanja kažu da ljudi više i bolje uče kada je vani hladno vrijeme.

Za kožu
Većina nas misli da hladno vrijeme isušuje kožu međutim jedna Harvard studija iz 2010.godine kaže :“ umjereno hladne temperature mogu biti dobre za vaskularni sistem jer uči krvne sudove kako da bolje reagiraju na vanjske uslove“ …
Ako imate hladnu kožu pri nižim temperaturama preporučujemo čišćenje lica sa kokosovim uljem.
Stoga, ne bojte se zime.

Prigrlite je, obucite se slojevito i uživajte u ovim hladnijim danima.

Related posts

Priča o Bosni: Samo raja, samo mahala zna kako nastane Dijamant

SAVJETNICI

Na Sarajevskoj berzi današnji promet 558.244,32 KM

SAVJETNICI

Bijela torta sa višnjama

SAVJETNICI

Leave a Comment