“Hladnjače” varaju inostrane kupce ili malinare?

Hladnjače u BiH ali i u Srbiji još su “prepune” smrznute maline, jer je ove sezone njen izvoz u velikom zastoju zbog jeftinije maline iz Poljske koja je rekordno rodila.

Za portal pravisavjeti.info: V.N.

Pored toga, nesavjesni prodavci iz Srbije su pokušali da prevare inostrane kupce tako što su mješali sortu “vilamet” sa sortom “polka”, koja nije omiljena u Evropi.

Nemamo informacije da je neki prodavac iz BiH pokušao isto da uradi. Nadamo se da do tih inormacija nećemo ni doći, jer to bi bacilo negativnu sliku na trenutno stanje i procvat malinarstva u BiH.

Nemanja Bojičić, menadžer za kvalitet i bezbjednost proizvoda u hladnjači “Drenovac” u Mirosaljcima, kaže da se ove ove godine malina znatno teže probija na strano tržište. U odnosu na prošlu godinu, izvoz opada.

Do ovog perioda trebalo je da isporučimo za oko 50 odsto više robe. Onaj ko je potpisao ugovore ranije, kao što smo mi uradili sa kupcima iz Njemačke, Francuske, pa čak i iz Amerike, bolje će proći. Međutim, na osnovu dosadašnjeg učinka, može se desiti da 30 odsto robe ostane neprodato, što je oko 200 tona. Ovo će sigurno dogodine uticati na otkupnu cijenu maline, koja će biti niža od ovogodišnje, a kretala se oko 230 dinara za kilogram – kaže Bojičić.

Sadašnja cijena za gotov proizvod, odnosno za smrznutu i upakovanu malinu, je dva eura ili nešto niže. Sitniji prerađivači prodaju kilogram zamrznute maline u kutijama za 170 dinara, što pravi velike gubitke, pošto su malinu otkupljivali za 60 dinara više. Tako se prvi put dogodilo da je sveža malina bila skuplja od smrznute. Poređenja radi, prošle godine su ovi prerađivači za smrznutu malinu dobijali i do 320 dinara.

Dr Aleksandar Leposavić, stručnjak iz čačanskog Instituta za voćarstvo, navodi da je došlo do trenutnog zastoja, ali da će se, po njegovom mišljenju, vrlo brzo sve riješiti.

Zbog opšte loše situacije dešavale su se i razne malverzacije. Tako su pojedinci uzimali “vilamet”, koji je ove godine u Srbiji lošije rodio i miješali ga sa “polkom”. Takvu “mješavinu” plasirali su na inostrano tržište.

Prevara je brzo otkrivena, pa su velike količine vraćene u Srbiju – rekli su nam hladnjačari, koji su želeli da ostanu anonimni.