Hitan apel – humanitarna akcija za muslimane Mijanmara

S obzirom na sva dešavanja u Mijanmaru,  pokrećemo hitnu akciju prikupljanja novčanih sredstava,  da bi pomogli IHH  organizaciji, da dostavi što više pomoći za one koji su se uspjeli spasiti.

IHH organizacija  je u ponedjeljak dostavila humanitarnu pomoć muslimanima iz Arakana, koji su zbog sukoba morali napustiti domove i izbjeći u Bangladeš, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju IHH-a se navodi da je na hiljade muslimana iz pokrajine Arakan u Mijanmaru zbog sukoba moralo izbjeći u Bangladeš.

Dodaje se da je u pokrajinama Buthidaung, Maungdaw i Rathedaung zapaljeno preko 700 kuća koje pripadaju Rohingya muslimanima, džamija, medresa, škola i trgovina.

U saopćenju se još navodi da su muslimani iz blizu 35 sela pobjegli u planinska područja u potrazi za sigurnijim mjestom.

IHH navodi da su dostavili humanitarnu pomoć u hrani i novcu za blizu 1.000 porodica koje su izbjegle iz Mijanmara u Bangladeš.

Glasnogovornica Evropskog vijeća Rohingya Anita Schug izjavila je danas u Ženevi da je na području Arakana u posljednja tri dana u napadima vojske Mijanmara ubijeno između dvije i tri hiljade muslimana.

Ujedinjenim narodima (UN) je upućen poziv kako bi se što prije zaustavili masakri nad muslimanima u Arakanu koje su pokrenule oružane snage pri vladi Mijanmara i budistički monasi.

UN je u februaru objavio izvještaj u kojem navodi da su pronašli bebe i malu djecu zaklane noževima tokom “operacija čišćenja”. Vlada Mijanmara je tada poručila da su navodi u izvještaju “preuveličani”.

U Mijanmaru većinu stanovništva čine budisti (56 miliona stanovnika), dok muslimani čine oko pet posto stanovništva (oko 2.5 miliona).

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

Prema ustavnom uređenju, državne vlasti priznaju samo građane koji se uklapaju u definiciju “domaći”, dok se, s druge strane, ignorišu pripadnici ostalih jezičkih, etničkih i vjerskih manjinskih grupa.

Prema nezvaničnim podacima, diktatorski režim u Mijanmaru do sada je ubio preko 30.000 muslimana, dok većina njih već dugo godina živi u teškim životnim uslovima.

Razlog vladine akcije : U Mijanmaru, vlada je izjavila da je u subotu bilo nekoliko velikih sukoba u kojima su ubijene  stotine Rohingya na severozapadu Rahine. “Ekstremistički bengalski teroristi napadaju ručno izrađenim bombama, mačevima, štapovima, pištoljima,. Oni su također ubili  i svoje stanovnike  koji su bili administratori sela”, navodi se u saopštenju vlade. Termin “bengali” mnogi Rohingya smatraju uvredljivim jer podrazumijeva da su ilegalni imigranti iz Bangladeša, mada su  mnogi rođeni  u Mjanmaru. Na ovaj način vlad im želi oduzeti pravo državljanstva i nacionalnosti.

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM. VALUTI: 186-000-1053170055

DEVIZNI:

SWIFT code :TZBBBA22

IBAN: BA391860001653170151

Primalac:  udruženje Solidarnost.

Svrha : „ Mijanmar“