Image default
Arhiva

HIPOTERMIJA: Smrzavanje do smrti!

Ljudski organizam najbolje funkcioniše na tjelesnoj temperaturi od oko 37 stepeni Celzija, koja omogućava hemijskim reakcijama koje nas drže u životu da teku glatko.

Hipotermija se javlja kada vaša tjelesna temperatura padne ispod 35° C. Osoba čija tjelesna temperatura padne ispod 25 C, ima samo 30% izgleda za preživljavanje.

Najniža dokumentovana tjelesna temperatura ikada izmjerena nakon koje je uslijedila uspješna reanimacija je 13 stepeni Celzija. Temperatura je klinički izmjerena kod sedmogodišnje švedske djevojčice prilikom davljenja u vodi (decembar, 2010. godine).

smrzavanje-300x194Niska tjelesna temperatura je najčešće uzrokovana izlaganjem hladnom vremenu ili uranjanjem u hladnu vodu. Hipotermija je moguća kod svakoga ko boravi na velikoj hladnoći, jer se posljedično javlja pothlađenost. Većina žrtava hipotermije su osobe starije od 75 godina zbog toga što čovjekov mehanizam koji prepoznaje smanjenje temperature gubi sa vremenom osjetljivost.

Svako od nas je doživio neki vid pothlađenosti; bilo da je duže vremena boravio u hladnoj prostoriji, nosio nedovoljno toplu ili mokru odjeću ili obuću, pa samim tim i doživio neke od simptoma hipotermije:

  • Pospanost, zbunjenost i bljedoća. Stopala i šake kod hipotermične osobe su uglavnom hladni na dodir. Hladan trbuh je mnogo značajniji znak hipotermije.
  • Groznica/drhtanje. Groznica je oblik mišićnih pokreta kada tijelo pokušava da generira toplinu kontrakcijama mišića.
  • Prestanak drhtanja i apatija. Kako se mišići hlade tako postaju tvrđi te opada koordinacija pokreta čime klizanja i teturanja postaju češća.

Zajedno s ovim ide i usporavanje mentalnih procesa, govora; moć rasuđivanja se znatno smanjuje. Osoba je često gladna te ima ubrzan rad srca.

  •  Neosjetjivost na vanjske podražaje. Ako se nastavi sa daljim hlađenjem, drhtanje prestaje, tijelo je neosjtljivo na vanjske podražaje.

399972Situacija je sada vrlo ozbiljna jer tijelo više ne generira toplinu i hlađenje postaje brže. Ako tjelesna temperatura nastavi padati dolazi do gubljenja svijesti i svi vitalni procesi poput rada srca i disanja postaju sporiji i slabiji. Osoba koja je duboko u hipotermiji može izgledati mrtva (u najvećim nivoima hipotermije, aktivnost mozga i srca može postati nemjerljiva čak i sa sofisticiranom opremom).

Naše tijelo se naravno bori protiv pothlađenosti, ali mi mu možemo pomoći!

Na ovaj proces možemo uticati na različite načine – npr. vježbanjem/razgibavanjem – čime se tijelo potiče na proizvodnju topline ili nošenjem zaštitne odjeće, te korištenjem skloništa da bi se smanjio gubitak topline. Probavljanje hrane također proizvodi određenu količinu topline. Hrana je esencijalno gorivo za pokretanje mišića!

Related posts

Zbog ovog vaše koke ne nose jaja!

SAVJETNICI

Kako ubrzati Google Crome na računaru?

SAVJETNICI

Šta je zapravo rezidba voća?

SAVJETNICI

Leave a Comment